Tech

Bernáthegyi helyett jön a mentődrón

Nem lóg ki a nyelve, nem csöpög a nyála, nem lóg hordó a nyakában, mégis életmentő lehet.

Valószínűleg sokan ismerik a képet a bernáthegyi kutyáról, melynek nyakában ott lóg a rumos hordócska, ami életmentő szerepet tölthet be azok számára, akik mások segítségére vannak szorulva a vadonban. Ám a dolgok változnak, és nem lehet a haladás útjába állni, így a négylábúakat is leváltják a drónok, melyek nemcsak gyorsabbak, de könnyebben is tudnak közlekedni a levegőben, mint a kutyák a földön.

A Google elképzelése szerint a mentődrónok sokkal hatékonyabbak lehetnek a kritikus esetekben, mint bármi más, hiszen ha valaki segítségre szorul egy nehezebben megközelíthető helyen, akkor csak meg kell nyomni a segélyhívót, és a helyzetét betájolva az emberi irányítást nélkülöző repülő szerkezet máris útra kelhet. Ilyen módon akár életmentő jelentőségű rakományt is vihet magával, amivel a bajba került személy nagyobb eséllyel húzhatja ki addig, míg a segítség megérkezik.

google lifesaver drone

Mindez természetesen nem helyettesíti az emberi segítségnyújtást, de addig is átmeneti megoldást jelenthet, míg a mentőcsapat, illetve a szakképzett ápoló személyzet kiérkezik a helyszínre. Tételezzük fel például, hogy valakit egy elhagyatott helyen darázscsípés ér, és az illető allergiás erre, ám a vészhelyzeti hívójelet leadva, egy drón máris száguld az injekcióval, ami bizony tényleg életet menthet. További lehetőség lehet a defibrillátor kiszállítása, így ha a segítségre szoruló illető nem egyedül van, túlélési esélyei jelentősen javulnak.

Mivel jelen esetben még csak egy szabadalmi beadványról van szó, azt nem lehet tudni, mikor és pontosan milyen formában valósulhat meg a projekt, az elképzelés azonban dicséretes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik