Tech

Többé senki sincs biztonságban: készül a kontaktlencse-fényképező

Egyszerre izgalmas és ijesztő a Samsung új szabadalma. Ha minden igaz, nemsokára bárki, bárhol fényképezhet észrevétlenül.

Ugye milyen jó a filmekben a titkos ügynököknek, akik csak betesznek egy kontaktlencsét, és máris ömlik a szemük elé a rengeteg információ? Sőt, ha éppen van annyira ügyes az aktuális ezermester, akkor még a hölgyeket/urakat is vetkőzteti a lencse, bár értelemszerűen egyikünknek sem emiatt kellene egy ilyen. Ugye? Hát persze. Hanem inkább olyasmire, hogy olyan extrákkal turbózzák fel a látásukat, mint a Terminátor, vagy ott van példának William Gibson cyberpunk író Zeiss-Ikon látásjavító lencséje. A Samsung egyik legfrissebb szabadalma azonban valami hasonlóra vonatkozik, és a virtuális valóságot viszi szó szerint még közelebb az emberekhez.

A jövőben, már amennyiben a Samsung, valóban nekiugrik a szabadalom alapján egy valós terméknek is, okos kontaktlencséket viselhetünk, melyek már nem, vagy nem csak arra lesznek jók, hogy a szemüvegesek ne szemüvegeljenek, hanem, arra is, hogy közvetlenül a szemük elé vetítsenek bizonyos tartalmakat. Az okoslencsében helyet kapott egy apró képernyő (ez tud képeket vetíteni a szemünkbe), egy kamera (amelyet pislogással irányíthatunk), egy antenna (ennek segítségével kapcsolódhatunk a wifihez) és pár mozgásérzékelő szenzor is. Az eszköz maga nem teljesen autonóm – szükség van hozzá ugyanis egy okostelefonra is ahhoz, hogy szolgáltatásait teljes egészében kihasználhassuk, hiszen a feldolgozást például a telefonok végzik.

samsung-smart-contact-lens-1

Mindez azt jelenti, hogy akik eddig azt mondták, hogy a Google Glass valami nagyon jópofa dolog, azok valami még szuperebb dolgot kapnak a kezükbe. Helyesebben a szemükbe. Megmaradhat a pislogva fotózás lehetősége is, amit egyébként a Google okosszemüvege is tud, ugyanakkor a lencse biztos, hogy sokkal kedveltebb dolog lesz, ha egyszer megérkezik, hiszen nincs szára, kerete, és a telefont touchpadként használva, könnyedén vezérelhető is.

Jogi, társadalmi, biztonságtechnikai szempontból természetesen számos kérdést felvet a láthatatlan kamerák használata – kinek van joga ezeket használni? Ha a használat széleskörű, miként lehet ezen eszközöket könnyen észlelni, távolról semlegesíteni vagy működésüket felfüggeszteni, esetleg kikapcsolni, illetve van-e ennek bármilyen pszichológiai, fiziológiai vagy fizikai kockázata egészségügyi szempontból.

samsung-smart-contact-lens-3

A Samsung nem az egyetlen cég, amelyik az okos kontaktlencsék irányába kacsingat, hiszen a Google is bír két ilyen jellegű szabadalommal, melyekben hajlékony elektronika és szenzorok vannak, és a könnyből állapítja meg használójának vércukorszintjét. Érdekesség még, hogy mind a Samsung, mind pedig a Google ugyanabban az évben, tehát 2014-ben adta be a szabadalmi kérelmet. Ugyanakkor mindez még nem jelenti azt, hogy a koreai cég meg is valósítja, amit elképzelt, de ha lát benne piaci potenciált, akkor biztos nem hagyja porosodni a technológiát.

samsung-smart-contact-lens-4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik