Tech

Így kezelheti egyszerűen a fotóit a weben

Sokféle új funkciót kapott a Google Fotók, az online képtárban még alapszintű retusálásra is lehetőség nyílik.

Fotós szolgáltatásban nem volt egyértelműen erős a Google. Sokáig a Picasa nevű megoldását erőltette, ami elég sok sebből vérzett, ezért itt volt az ideje egy alapos ráncfelvarrásnak, amely végül egyszerűen, de nagyszerűen, Google Fotók néven indult el. Ha szeretné könnyen elérni a képeit többféle helyről és eszközről, és örülne némi segédletnek a katalogizálásban és a szerkesztésben, érdemes egy próbát tenni vele.

Fotózzon egyszer, lássa mindenhol

A szolgáltatás alapja az automatikus szinkronizáció. Ha a telefonon, vagy tableten lövünk egy fotót, vagy a PC-n létrehozott képet mentjük le a megosztott mappába, a Google Fotók automatikusan szinkronizálja azt a felhő-tárhelyünkkel, így a kép pár pillanaton belül elérhetővé válik az összes többi eszközünkön is. A PC-n lementett képet bárhol megnyithatjuk az okostelefonos Google Fotók alkalmazásból, és ugyanígy visszafelé is igaz, a telefonon készített képeket akár azonnal megnézhetjük a böngészőben a photos.google.com oldalon.

Rendezgetés nélkül

A Google rendszere a szinkronizáláskor megvizsgálja a képek extra információit, és ezek alapján igyekszik egyrészt mappákba terelgetni a fotókat, másrészt kereshető információkkal ellátni azokat. Ha például kutyát, vagy virágot fedez fel a mesterséges intelligencia a képen, megjelöli ezeket a megfelelő címkével, és amikor legközelebb belépünk a szolgáltatásba, elég beírni a “kutya” szót a keresőmezőbe, nem kell egyenként végiglapozgatni minden felvételt.

google-fotok-02

Nem tetszik valami?

Eddig a fotók megváltoztatásához, szűrők alkalmazásához valamilyen telepített szoftverre volt szükség, most azonban az alapvető átalakításokhoz elég a kiválasztott képen a szerkesztés gombra kattintani, majd a nagy nézetben a ceruza ikonra bökni egy embereset.

google-fotok-03

Itt három csoportban találhatunk eszközöket. Az első adag a fényerő, színtelítettség és kontraszt állítására használható, valamint itt egy olyan csúszka is, amellyel a kép szélének sötétítését, homályosítását végezhetjük el. A második csoportban előre gyártott szűrőket találhatunk, amolyan Instagram-módra, amelyekkel egy pillanat alatt profi, vagy művészi hatást adhatunk a képeknek. A harmadig gomb pedig a képméret megváltoztatására, az arányok átállítására és az elforgatásra használt opciókat tartalmazza.

google-fotok-04

Az így átalakított képek az összes szinkronizált eszközben is megváltoznak, tehát ha lőttünk egy fotót mobillal, majd a képet a PC böngészőjében kicsit felturbóztuk, a telefonon is hamarosan már az új változatot láthatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik