Tech

Vakok számára fejleszt a Facebook

A legnagyobb közösségi média oldalát naponta 1 milliárd ember látogatja. Hogy a vakok és gyengén látók is könnyebben használhassák, a Facebook egy új rendszert fejlesztett.

Matt King mérnök, a Facebook esélyegyenlőségi csapatának tagja – és vak. Az ő segítségével dolgozták ki a kedden bemutatott rendszert, mely forradalmasíthatja a közösségi média világát. A vakok és gyengénlátó felhasználók számára eddig is elérhető  volt a lehetőség, hogy nagyobbra állítsák a Facebook betűméretét, illetve, hogy feliratozzák a videókat. A ma bemutatott rendszer viszont lehetővé teszi a teljesen vak felhasználók számára, hogy a képeket és a bejegyzéseket is elérjék. Az újítás egy mesterséges intelligenciát használó algoritmuson alapszik, mely képes feliratozni a feltöltött képeket. A feliratokat pedig a többi felhasználó bejegyzéseivel együtt a Facebook felolvassa a usernek.

A rendszer kedden indult el iOS-en, később Androidon illetve a weben is elérhető lesz. Jelenleg csak angol nyelven működik. Hasonló rendszer bevezetését tervezi a Twitter és a Microsoft is. (The Verge)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik