Tech

Van menőbb egy drónnál? Igen: egy drón láncfűrésszel!

Sok szeretettel küldjük Felcsú... na jó, finomítsunk, szóval itt egy videó egy olyan drónról, amivel tényleg nem lehet szórakozni.  

Míg a világ drónérzékeny fele a kilencvenes évek legjobb technoklipjeit idéző kamerafelvételeket nézi drónversenyekről, illetve arról lelkendezik, hogy a nyíltvízi hajókra történő drónos csomagszállítás mennyire kezd befutni (azt tudta, hogy Norvégiában most jegyezték az University of Oslo Megakopter nevű drónját Guinness-világrekordra amiatt, hogy 134.5 fontot, azaz 61 kilót emelt meg? ), vannak olyanok, akik időről időre rámutatnak arra, hogy még mindig vannak a világban olyan emberek, akik vagy hatalmas piros felkiáltójeleket szeretnek másoknak gyártani, vagy csak nettó unatkoznak (tehát szeretnek kegyetlenül sok like-ot vagy nagy nézettséget generálni).

A finn Misty Friday Films független videóscsapat  tagjai vélhetően úgy vélik, hogy atombiztos ZS-filmet lehet majd forgatni a #killerdrone ötletéből – a láncfűrésszel bebiztosított drón az alábbi három percben tekinthető meg. Előre szólunk: nem sokkal jobb, mint a texasi láncfűrészes mészáros sikoltozó dervistánca a berántott fűrésszel, de ezt már embere válogatja.

Egy ilyen film után adja magát a kérdés: mi van akkor, ha ezeket a drónokat le akarjuk szedni?

Gond elméletileg nincs, hiszen az anti-drón megoldások is jó tempóban fejlődnek: a holland rendőrök például különlegesen képzett sasokkal szedetik le a problémás drónokat az égből.

Az amerikai Michigan Technological University „Robotic Falconry” nevű fejlesztése pedig új szintre emeli a drónháborút: itt dühösebb drónok vetnek hálót megtámadható drónokra, így lehetetlenítve el azok repülését  (mindehhez hasonlót pedig már a tokiói rendőrség is alkalmaz).

Eggyel ütőképesebb a brit OpenWorks Engineering csapat SkyWall100 névre hallgató, vállról indítható hálóvetője. A határozottan impresszív fegyver sikeres találat esetén szó szerint teljesen körbehálózza a drónt (a jelenlegi max távja 10 méter), majd azt lebénítva ejtőernyőt nyit és biztonságosan leszállítja a drónt a földfelszínre – mindehhez pedig egy jelzavaró is jár, úgyhogy találat esetén a drón jó esetben már nem tudja státuszát jelezni egy irányítónak sem. Persze kérdéses: képes-e az ECM jammer kikapcsolni egy láncfűrészt, illetve elkaphat-e hátulról oktatás nélkül egy harci sas egy láncfűrészt. Ezzel a gondolattal és az alábbi képpel hagyjuk gondolkodni olvasóinkat.

skywall drone

Ajánlott videó

Olvasói sztorik