Tech

Repülő drónok után jönnek a drónhajók

Levegő után a vizet is meghódítják a robotjárművek, a modern kori Vörös Októberekre lehet veszéllyel a legénység nélküli naszád.

A drónok mára a hétköznapok részét képezik, hiszen bárki vehet ilyet a boltban, és nem is kerül olyan őrült összegbe. Nagyobb és drágább társaik gyönyörű filmeket készítenek a magasból, pizzát, vagy éppen vért szállítanak, sőt, olyan is akad, amelyikkel talán nem is olyan sokára emberek utazhatna egyik helyről a másikra. Ideje volt hát, hogy a levegő után egy új közeget is meghódítsanak, és szó szerint vízre szálljanak.

A DARPA nekilátott tesztelni egy 40 méteres, legénység nélküli hajót, melynek feladata, hogy levadássza a tengeralattjárókat. Igaz, még neve sincs a drónhajónak, de a keresztelőre hamarosan, április 7-én sor kerül, és a képességei amúgy sem a nevén múlnak. A fejlesztés közben kapott kódneve egyébként ACTUV, ami az Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel rövidítése, mely nagyjából annyit tesz, hogy Tengeralattjáró-ellenes Folyamatosan Követő Ember nélküli Hajó. Ugye, milyen szép név?

Az önjáró harci ladiknak egész jó paraméteri vannak, hiszen a maximális sebessége 50 km/h volt a korai teszteken, ám a tervek szerint ennél nagyobb tempóban is száguldhat. Felszerelése között a feladatának megfelelően egy nagy hatósugarú szonár is található, míg a meghajtásáról egy dízel-elektromos hibrid motor gondoskodik, ami azt jelenti, hogy szükség szerint nagyon csendben tud haladni.

Adott esetben nem csak a tengeralattjárók felderítésére szolgálhat, hanem utánpótlást szállíthat a saját csapatoknak úgy, hogy a fedélzetre nem kellenek emberek, és ahogyan a harci drónok esetében, úgy most is igaz, hogy ha netán kilövi őket valami, akkor az nem követel emberi életeket. Nem mellesleg jóval olcsóbb is, hiszen akár a repülőkön, akár a hajókon lévő legénységet nézzük, a kiképzésük komoly pénzeket emészt fel, és az emberveszteség ilyenformán – bármilyen durván is hangzik – pénzben mérhető a hadseregek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik