Tech

Kövesse az embert, aki végiggyalogolta Thaiföldet

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 03. 31. 11:00

Önök cipelnének a hátukon egy túlméretezett R2D2-t, és szétgyalogolnának négy pár cipőt azért, hogy a fejlett világ polgárai Thaiföld eldugottabb nevezetességeiben gyönyörködjenek?

A Google egyik legnagyobb projektje a Street View (magyarul Utcakép), hiszen aki ismeri a szolgáltatást, az tudja, hogy rengeteg munkába kerülhetett szinte méterről-méterre végigfotózni a Föld rengeteg városának még több utcáját, azért, hogy aztán az egységsugarú emberek arra használják, hogy megnézzék, akkor éppen ott volt-e a házuk előtt az autójuk. Másrészt viszont sokszor gyakorlati haszna is van, hiszen olykor megnézhetjük, hogy ha címre megyünk, konkrétan milyen házat, melyik kapualjat is keressük, de ez csak egy előny a sok közül.

Aki hajlamos elmélyülten bámulni az utcaképeket, az bizonyára látta már, hogy olykor olyan helyeket is bedigitalizált a Google, ahol kizárt, hogy az autója boldogult volna. Az ilyen területeket értelemszerűen persze nem is járművek fényképezték végig, hanem gyalogos emberek járták be, hátukon hurcolva a minden irányba fotókat készítő szerkezetet, és pont hétfőn került fel egy újabb csomag a Street View-ra, amit egy Panupong Luangsa-ard nevű triatlonistának köszönhetünk.

Ő elképesztő mennyiségű kilométert gyalogolt össze ahhoz, hogy a Google megmutathassa nekünk Thaiföld legszebb helyeit, így többek között a Sukhothai Történelmi Parkot, és Ayutthaya ősi templomait. Emberünk, miközben az egyes helyszínek között baktatott, összesen négy pár cipőt koptatott el, cipelve a 18 kilós kameracsomagot, mellyel egyébként nagyjából 6-8 órát lehet dolgozni egy nap, hiszen ennyit bírnak az akkumulátorok, viszont fotózni meg csak jó időben lehet, mert ilyenkor készülnek normális képek.

A két éven keresztül napról-napra csak bandukoló Panupongnak köszönhetjük hát, néhány napja már Thaiföld eldugottabb, vagy legalábbis hétköznapi járművel meg nem közelíthető területeit is megcsodálhatjuk, bár feltételezzük, hogy azért neki sem lehetett olyan rossz ez a kaland. Mondjuk az érdekes, hogy a hírforrások szerint a fotózáshoz 500 000 kilométernyit utazott összesen a fiatalember, ez a Föld méreteit ismerve kissé elszámoltnak tűnik, de az tény, hogy bitang sokat talpalt azért, hogy mindenki más otthonról, a karosszékből követhesse a legeldugottabb és legegzotikusabb helyszínekre.

A thaiföldi képekhez (vagy akár a világ teljesen más helyszíneinek bejárásához) látogasson el a Google Térképek szolgáltatásba, kattintson a megfelelő helyre, és a bal oldalon megjelenő menüben válassza ki az Utcakép funkciót ahhoz, hogy máris saját szemszögéből járkáljon az adott helyeken.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.