Tech
TO GO WITH AFP STORY BY ELLA IDE
A handout picture released by the Fabbretti family on March 31, 2016, shows architect Leonardo Fabbretti (R) posing with his adopted son Dama in an undefined location.
Fabbretti, a grieving father in Italy, has written to Apple's chief executive Tim Cook to beg him to unblock his dead son's iPhone so he can retrieve the photographs stored on it. If the US tech giant fails, he said he will turn to the elite of the hacking world -- Apple's nemesis in the San Bernardino case, which saw the FBI turn to outside help after it failed to force the Silicon valley company to crack a killer's iPhone. Dama, who was adopted from Ethiopia in 2007, was diagnosed with bone cancer in 2013 after a skiing accident and died in September aged 13 after a series of operations and chemotherapy sessions failed to cure him.
 / AFP / FAMILY HANDOUT / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Gyászoló apa is kéri az Apple-t, hogy törjék fel elhunyt fia telefonját

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 03. 31. 19:20

Megérti, hogy az FBI-nak nem segítettek, de szerinte az ő helyzete más – a fia képei és gondolatai vannak „túszul ejtve” a készülékben.

Az FBI után egy gyászoló apa fordult az Apple-hez azzal a kéréssel, hogy oldják fel elhunyt fia iPhone-jának titkosítását, hogy hozzáférhessenek az azon tárolt fájlokhoz. Az olasz Leonardo Fabbretti annak tudatában írt az informatikai cégnek, hogy az komoly vitát folytat az amerikai kormánnyal, mert a san bernardino-i lövöldöző készülékéhez nem voltak hajlandóak hozzáférést biztosítani. Az apa azt írta: ha az Apple nem segít neki, akkor ahhoz a céghez fordul, amely végül az FBI-nak segített.

Fabretti 2007-ben fogadta örökbe Damát Etiópiából. A fiúnál 2013-ban csontvelőrákot diagnosztizáltak, tavaly szeptemberben pedig meghalt. Az apa azt mondta: szeretné, ha Dama fényképei és gondolatai, szavai nem lennének „túszul ejtve” a készülékben.

A férfi azt írta az Apple-nek, hogy általánosságban osztja a filozófiájukat, amely a magánszféra védelméről és a biztonság mindenek elé helyezéséről szól, de szerinte megoldást kellene kínálniuk olyan kivételes helyzetekre, mint az övé. A cég viszont ezt már korábban elvetette, mert úgy vélik: ha a rendszereikben lehetőséget hagynak a hozzáférésre, azt egészen biztosan kihasználhatják rossz szándékkal is egyesek. (The Independent)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.