Tech

Videón a valóban működő teleportálás

Igen, hamarosan tényleg átlőhetjük magunkat ismerőseink, rokonaink nappalijába, és még atomokra sem kell bomlanunk hozzá.

A Microsoftról általában akkor lehet szaftos cikket írni, amikor valamilyen ballépésüket állítják pellengérre a klikkvadász újságírók. A Windows Vista, az Internet Explorer, vagy manapság a mobil Windows bukdácsolása valóban szolgáltat ilyesmire alapot. De kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb és legelőremutatóbb vállalatról van szó, és az egyik új fejlesztésükről egyre több olyan infó derül ki, amely szerint itt valami nagyon fontos dolog készül.

Amíg ugyanis mostanában boldog-boldogtalan VR-szemövegeket fejleszt, amelyben ugyebár eltűnik a minket körülvevő világ és helyette egy valósághű 3D-s környezetet láthatunk, a Microsoft által készített HoloLens az úgynevezett AR (Augmented Reality, azaz kiterjesztett valóság) technológiára épít, amelyben a valódi világba helyezhetünk virtuális elemeket, és ezekkel akár kölcsönhatásba is kerülhetünk. És a cikk végén megnézhető videó tanúsága szerint így lehet a legkönnyebben teleportálni is.

A teleportálás persze nem úgy működik, ahogy ezt a sci-fi irodalomban és filmekben megszokhattuk, a tudomány jelenlegi állása szerint nem is lehetséges olyasmi, hogy valakit atomjaira bontunk és összerakunk egy távoli helyen. Viszont az egyelőre holoportálásnak nevezett módszerrel mégis átugorhatunk a világ túlfelére és élőben köszönhetünk a nagyinak az ő nappalijában.

hololens-teleport-02

Nálad vagy nálam? Ez mostantól nem fontos!

A videóban a Microsoft munkatársa részletesen demonstrálja, hogyan működik a HoloLens és további kamerák segítségével megvalósított térugrás. Csupán annyi kell hozzá, hogy a hívó felek alakját és mozgását folyamatosan digitalizálja egy kamerarendszer, egymást pedig a HoloLensen keresztül láthatják, mintha tényleg egymás szobájában jelentek volna meg.

Ha ráadásul mindkét beszélgető félnél a szobában ugyanoda helyezünk el egy megegyező méretű széket, a csevegőpartner tényleg leülhet otthon a saját székére, mi pedig azt fogjuk látni, hogy a virtuális mása a nálunk kikészített széken helyezkedik el. Nézzük is a videót szájtátva:

Természetesen a HoloLens és a “holoportáláshoz” szükséges további technológiák jelenleg fejlesztési és tesztfázisban vannak, és még nincs hivatalos információ arról, mikor lesznek elérhetőek a nagyközönség számára. Viszont az jól látszik, hogy már nem 10, vagy 100 év távlatában kell gondolkozni, néhány év múlva már valóság lesz a most még csak szakértők által finomítgatott projektből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik