Tech

Átírja a káromkodásokat a böngésző

Egy Chrome kiegészítő magától iktatja ki a bántó, sértő, megfélemlítő szövegeket az elektronikus kommunikációban.

Az emberi kommunikációban van úgy, hogy elszabadulnak az indulatok, és olyat mondunk, amit később megbánunk, bár ez még mindig jobb annál, mint amikor azért használunk durva, és bántó szavakat, mert a célunk, hogy valóban fájdalmat okozzunk. Előre megfontoltan, romboló szándékkal.

A “cyberbullying” egy viszonylag új fogalom, és nincs is egyszerű magyar megfelelője, de a lényege, hogy az elektronikus kommunikációhoz, és főleg a tinédzserek korosztályához köthető durva csúfolódást, fenyegetést, kárörvendést értjük alatta. Látható, hogy egy valóban káros jelenségről van szó, de a mentális egészséggel foglalkozó Headspace és a Leo Burnett Melbourne reklámügynökség úgy gondolja, egy Chrome kiegészítő elejét tudná venni a kiber-megfélemlítés jelenségének.

reword

A Reword nevű beépülő modul segít újrafogalmazni a nem túl kedves szavakat, melyeket másoknak szánunk, ahhoz hasonlatosan, ahogy a helyesírás-ellenőrző is teszi, tehát fogja, és áthúzza a kritikus részeket. A böngészős kiegészítő weboldala egyrészt segít abban, hogy miként kell használni a modult, másrészt mindenkit arra buzdít, hogy együtt bővítsük a szókincsét.

Chris Tanti, az Ausztrál Nemzeti Mentálhigiénés Alapítvány elnöke szerint az online zaklatás egyre komolyabb probléma, ezért kell egy olyan eszköz, ami csökkenti a megfélemlítések okozta károkat. A jelenleség valóban mind komolyabb méreteket ölt, hiszen Ausztráliában a felmérések szerint 2013-ban 450 000 gyereket érintett, és nem nehéz belátni, hogy mekkora károkat tud okozni a 10-15 éves korosztályban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik