Tech

A Facebook ráugrik a hamis felhasználói fiókokra

Ki lehet bírni röhögés nélkül, ha valaki a mi nevünkkel és fotónkkal készít felhasználói fiókot, de a Facebook odafigyel, hogy emiatt ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe. Igaz, ilyet mintha hallottunk volna már egy párszor.

Az olyan közösségi oldalakon, mint a Facebook vagy a Twitter, nem kell különösebb erőfeszítéseket tenni azért, hogy valaki másnak a nevében hozzunk létre felhasználói fiókot, és ha ügyesek vagyunk, egy darabig nem is tudni, hogy valójában átverés az egész, legalábbis akkor, ha valamilyen közszereplővel, vagy esetleg közintézménnyel kapcsolatos. Az emberek amúgy is ugranak mindenre, még az olyan egyértelmű csalásokra is, mint az ingyenes nCore meghívók, vagy a kamu Szerencsejáték Zrt által sorsolt iPhone-ok.

Mindez leginkább azért veszélyes, mert így bárki lejárathat bárkit, vagy építhet brutális felhasználói adatbázisokat eladásra, és ehhez egy fillért sem kell költenie, hiszen a világ tekintélyes része ilyen-olyan formában ott van a Facebookon. Most azonban arról kezdtek szállingózni a hírek, hogy a közösségi oldal sem nézi mindezt tétlenül. A Mashable értesülései szerint egy új fejlesztés automatikusan értesíti a felhasználót, ha valaki másnál felbukkan a profilképe és a neve. Ez a figyelmeztetés automatikus, mégpedig annyira, hogy az üzemeltetőkhöz is eljut, akik ilyenkor szintén vizsgálják, hogy miről is van szó pontosan.

facebook tarto csaj

A hamis felhasználói fiókokat vizsgáló algoritmus már tavaly november óta működik a Facebookon, és jelenleg a felhasználók 75 százaléka számára érhető el, de hamarosan tovább fog növekedni ez a szám, legalábbis ezt mondta Antigone Davis, a közösségi oldal globális biztonsági főnöke.

Szerencsére az ilyen személyiségkettőzések nem képezik mindennapos problémák tárgyát, és a legtöbben nem is találkoztak még vele, de az így okozható kellemetlenségek vannak annyira komolyak, hogy a Facebook foglalkozzon vele. Hiába csak a profilok elenyésző százalékát érintik a csalások, személyiséglopások és lejárató oldalak, a Facebooknak másfélmilliárdnál is több felhasználója van, szóval ez a töredék is nagyon sok olyen embert jelent a világban, akit már megpróbáltak, vagy mostanában igyekeznek átverni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik