Tech

Miért jó azt nézni, ahogy mások játszanak?

Sokan nem értik, hogy mi a jó abban, ha valaki csak nézi másnak a játékát, főleg akkor, ha az illető még csak nem is szórakoztató. Pedig van magyarázat.

Sokan nem értik a “YouTuber-jelenséget”, és elsőre valóban furának tűnhet az, hogy kevés kivételtől eltekintve, igazából értékelhető tartalmat ritkán látni, és sokszor még maguk a felkapottabb YouTuberek sem értik, hogy mire ez a nagy rajongás. Pedig a dolognak, mint sok minden másnak, fizikai magyarázata van, ami ráadásul nem is valami új keletű dolog, hanem már egy évtizede ismert.

Egyre több olyan “sztárt” termel ki a YouTube, illetve a játékok streamelésére kitalált Twitch, akik igazából teljesen átlagos fiatalok, és semmi mást nem tesznek, mint játszanak, és ezt közvetítik élőben, esetenként kommentárral főszerezve, gyakran úgy, hogy ők is látszanak a képernyő egy kis szegletében. A játékos rendezvényeken az ilyen streamereket már rocksztároknak kijáró imádat fogadja, és a videókban megjelenő reklámokból ideig-óráig egész jól keresnek is.

Ő például itt Sirius, az egyik legnépszerűbb hazai videós, és ilyen egy random kiragadott stream.

Szóval, azt már tudjuk, miért jó játékot streamelni, de miért jó azoknak a százezreknek, akik tonnaszám nézik ezeket a videókat? Nos, az agynak van egy olyan rendszere, ami úgynevezett tükörneuronokból épül fel, és ez a rendszer biztosítja a fiziológiai mechanizmust a cselekvés-észlelés párosításhoz. Ezen tükörneuronok fontosak lehetnek más emberek cselekedeteinek értelmezésében és új képességek elsajátításában utánzás által. Néhányan azt feltételezik, hogy a tükörneuron-rendszerek a megfigyelt cselekvéseket szimulálják, így hozzájárulnak a tudatteória kialakulásához,  míg mások a nyelvi képességekkel hozzák összefüggésbe – ezt mondja a Wikipédia. Szakértők szerint ez a rendszer alapvetően a tanulást segíti azáltal, hogy mások cselekedeteinek megfigyelésére buzdít.

Amikor például felveszünk egy poharat az asztalról, akkor többek között ezek a tükörneuronok aktiválják az agynak vizuális mozgást feldolgozó részét, és érdekessége a dolognak, hogy ugyanez a rész aktiválódik akkor is, ha csak nézzük, hogy valaki más vesz fel egy csészét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor azt nézzük, hogy valaki példának okáért éppen valamilyen videojátékot játszik, akkor az agyunk ugyanúgy aktiválódik, mintha mi magunk végeznénk azt a tevékenységet. De ez még nem minden.

A YouTuberek sikerének másik kulcsa az empátia, ami annyi, hogy megértjük egy másik személy érzéseit, gondolatait, tehát amikor azt bámuljuk, hogy valaki játszik egy videojátékkal, és ezt élőben streameli, akkor az agyunkban olyasmi játszódik le, mintha mi magunk végeznénk a tevékenységet, és mi fedeznénk fel egyes dolgokat. Tehát megértjük azt, amit ő mond, és úgy gondoljuk, magunk is hasonlóan cselekednénk a játékban. Fontos azonban, hogy az a személy, akinek a játékát nézzük, az empátiánk mely részére hat, tehát a hangsúly azon van, amit ő mond és cselekszik, vagy azon, amit játszik.

A pszichopaták például általában híján vannak az empátiának, szóval ők például nem élvezik túlzottan a YouTuberek videóit. De nyugalom, ez nem jelenti azt, hogy mindenki pszichopata, aki értetlenül áll a YouTuber jelenség előtt, és úgy érzi, valójában semmiféle értéket nem hordoznak azok az emberek, akiket rajongás vesz körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik