Tech

Már bárki regisztrálhat a svájci biztonságú levelezőre

Eddig csak meghívásos tesztüzemben működött a végponttól végpontig titkosított ProtonMail, de mostantól ön is használhatja.

Mostanában egyre több olyan hírt lehet olvasni, amely azt tárgyalja, hogy egyre többen próbálják kijátszani, vagy akár törvényekkel és szabályozásokkal kinyerni a különféle webes szolgáltatásokban, mobil eszközökben és egyéb digitális megoldásokban tárolt személyes adatokat. Az Apple kontra FBI ügy csak a jéghegy csúcsa, hivatalos és nem hivatalos adatvadászok mindig is voltak és lesznek, és az egyik legkedveltebb célpont többek között az e-mail.

Nem csoda, hiszen sokan itt osztják meg olyan titkaikat is, amelyeket tényleg nem kellene a címzetten kívül másoknak megtudni: banki hozzáférések, céges jelszavak, és egy csomó egyéb érzékeny adat mozog és tárolódik a levelezőszolgáltatásokban, amelyek általában rendelkeznek valamilyen szintű biztonsági rendszerrel, de ilyesmiből sosem elég.

Épp ezért jó hír, hogy az eddig csak meghívásos bétában működő ProtonMail néhány napja végleges formában is elindult, és már bárki regisztrálhat rá. Ez ugyanis egy olyan svájci e-mail szolgáltatás, amely – akár a svájci bankok – a biztonságot helyezi a fókuszba. Bár vannak extrákkal felszerelt, fizetős konstrukciók, már az ingyenesen regiszrálók is végponttól végpontig titkosított levelezést kapnak: a biztonságra pedig olyan fejlesztő tudósok jelentik a garanciát, akik mellesleg a CERN és az MIT kötelékében dolgoznak. A szerverek is Svájcban vannak, és a szolgáltatás gyakori kérdések oldalán például azt is részletesen leírják, hogy senkinek nem adnak ki semmilyen adatot a felhasználókról, vagy azok levelezéséből, csak akkor, ha azt valamilyen kiemelt bűnüggyel kapcsolatban a svájci főügyész elrendeli.

protonmail02

A regisztrációs folyamat egyébként gyermekien egyszerű, és a kezelőfelület is könnyen használható (bár egyelőre magyarul nem érhető el, de angolul is teljesen egyértelmű), ráadásul már mobilalkalmazások is megjelentek hozzá. Szóval, aki egy kicsit is bizonytalan abban, hogy eddig használt levelezőszolgáltatása milyen szinten védi meg az adatait, vagy csak szeretne egy másodlagos címet a fontosabb, titkos levelei számára, próbálkozzon meg nyugodtan a ProtonMaillel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik