Tech

Így használhatja még hatékonyabban a Gmailt

Az alábbi kiegészítők mind Chrome alatt működnek csak, úgyhogy ha még nem azt használná, próbálja ki. Főleg, ha Internet Explorerben internetezik, ezt ugyebár magyarázni sem érdemes. Szóval, rendben letöltődött a Chrome böngésző? Szuper, akkor menjünk tovább a kiegészítőkre.

Mailtrack

A Mailtrack.io rendszere kifejezetten hasznos mindenkinek, aki két lépéssel nagyobb kontrollt akar tartani levelezése felett: a kiegészítőt telepítve minden levelünk mellé kapunk egy vagy két zöld pipát: az egy pipa a kézbesítésnek, a kettő az elolvasásnak felel meg – ha pedig a desktop értesítők is be vannak kapcsolva, akkor legfeljebb 30-60 másodperces csúszással még azt is látjuk, hogy mikor, milyen operációs rendszert futtató gépről kattintottak rá levelünkre. A rendszer azonban nem képes a csodákra, úgyhogy azt például nem tudja megmondani, hogy a levélben elküldött fájljainkat megnyitották-e. A rendszernek van több funkciót kínáló, fizetős változata is, de az ingyenessel is konkrétan rá tudjuk hozni a rémálmokat arra, akire akarjuk. “Sajnos még nem olvastam a leveledet…” – egy fenét nem olvastad, tökéletesen tudom, hogy de.

Pixelblock / Uglyemail

pixelblock gmail

Ha viszont nem szeretnénk, hogy valaki megcsinálja velünk a fenti trükköt, mert sértené ezzel a személyes szabadságunkat, a függetlenségünket, érzékenységünket, üzletünket vagy az auránkat, továbbá nem akarjuk tudatni másokkal, hogy mennyire nem foglalkoztunk a dolgaikkal vagy mennyire nem érdekelnek minket, akkor telepítsük fel a Pixelblockot, ami automatikusan blokkolja a mailtracker rendszereket, az ikonjára kattintva pedig azt is megmondja, hogy levelezőpartnerünk éppen melyik e-mail követő rendszert használja.

uglyemail gmail
Esetleges opció lehet az Uglyemail nevű kiegészítő, ami a levél címe mellé biggyesztett szemmel jelzi azt, hogy az adott emailt a küldő figyeli a saját gépéről és ennek tudatában dönthetünk, hogy meg akarjuk-e nyitni vagy sem.

Todoist for Gmail

Aki még (vagy már) nem a Google Keepben tárolja teljesítendő feladatai listáját, annak valószínűleg hasznos lehet a Todoist for Gmail, amivel gyakorlatilag minden levelünket átalakíthatjuk egy elvégzendő feladattá, megcímkézve, határidőzve, értesítőzve. Az ötlet remek, bár az is működőképes technika, ha minden levelünket akkor és csak akkor archiváljuk, ha már teljesítettük a benne lévő dolgokat – ha nem vigyázunk, könnyen a körmünkre éghet minden, viszont ha hatékonyak vagyunk, elérhetjük a pillanatnyi geek öröm neonpapírszagú legjobbját, az inbox zero-t, amikor egyetlen olvasatlan, megválaszolatlan levelünk sem mocorog a postafiókban.

Mixmax

Vagy akár az is lehet, hogy gyakorlatilag Mailchimp-szerű “ipari levelezőközpontot” varázsolunk a Gmailünkből, azaz hírlevélküldő rendszert forrasztunk át belőle a Mixmax kiegészítő segítségével: kezelhetünk benne e-mail sablonokat, hosszas kontaktlistákat és pontos kattintás- és átkattintásszámokat kapunk a rendszertől, felméréseket és kérdőíveket implementálhatunk emailjeinkbe és fél kattintással állíthatunk mindenre ébresztőt, illetve időzítve is elküldhetjük leveleinket. Ráadásul még ingyenes is.

Gmelius

Hasonlóan svájcibicskaszerű kiegészítő a Gmelius is, amely nemcsak érzékeli és blokkolja a mailtrackereket, hanem a levelek mellett megjelenített hirdetéseket is eltünteti, feladatkezelő is kapott benne helyet, e-mailjeinket is képes később eltüntetni, költséghatékonyabban nyomtat és még az orrunkat is tisztíccsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik