Tech

Videón a bankkártya-leszívó csalók

Egyre többen szeretik a bankkártyájukat használni, hiszen kényelmesebb, mint pénzt vinni magunkkal, meg a pénztárnál kotorászni a brifkóban, hogy előkaparjuk a bankjegyeket, illetve az aprót. Ám ha valahol, akkor a pénz környékén biztos, hogy egy halom bűnözőbe botlunk, amiről egy ipari kamera felvétele is tanúskodik.

Ha nem is mindennapos, de elég sokszor lehet hallani olyan esetekről, amikor az ATM-re egy olvasót helyeznek a gazemberek, amit nem észlel a polgár, csak akkor, amikor a bűnözők az így ellopott adatokkal nekilátnak pénzt szipkázni a bankszámlájáról. Létezik azonban egy olyan változat is, amit a bolti terminálra lehet ráhelyezni, ahogyan az a videón is látszik, ráadásul pillanatok alatt a helyére illeszthető.

A Miami Beach Police által közzétett felvételen jól látszik, hogy a bankkártya adatainak megszerzéséhez használt olvasó a megszólalásig hasonlít az eredetire, és az elhelyezése nagyjából 3 másodperc alatt elvégezhető, onnantól pedig senki nincs biztonságban, aki a kártyájával fizet. A videón látható fickót keresi a rendőrség, a magunk részéről pedig leszűrhetjük a tanulságot, hogy nagyon észnél kell lenni, és oda kell figyelni, mi történik a világban, főleg akkor, ha a tranzakcióinkról nem kérünk azonnali SMS-visszajelzést. Az olvasóval kinyert bankkártyaadatok segítségével ugyanis a bűnözők klónozhatják a kártyánkat, és minden gond nélkül fizetni is tudnak vele, mi pedig csak nézünk, hogy miért tűnt el a pénz a számlánkról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik