Tech

Nem tud, vagy nem szeret írni? Itt a segítség!

Ráadásul nem is kevés, ugyanis az ihlethiányt és a kreatív holtzónákat többféleképpen is meg lehet közelíteni. És mindegyikre van valamilyen program.

Vannak olyan szövegszerkesztők, ahol fontosabb a folyamatos gépelésre (vagy egyszerűen csak a flow-élményre) serkentő ingerek megléte, mint az, hogy hogyan tudunk táblázatot beszúrni, szöveget formázni vagy helyesírást javítani. Aki komoly szoftvert keres, készüljön fel: az alábbi programok nem azok. Ugyanakkor garantált, hogy másként fogunk tudni ezekkel dolgozni. Számos rivális kergeti egymást körbe-körbe a piacon, mi ötöt ajánlunk.

Ommwriter

ommwriter szövegszerkesztő

Régi írógéppel kattogni egy meleg szobában egy pohár borral, az ablakból azt látjuk, hogy belepi a fákat a hó. Ez az Ommwriter és nem viccelünk: ezen hangulat elérése a célja és időről időre ez még sikerül is. Persze hazudtunk, mert a meleg szobán nekünk kell dolgoznunk: az Ommwriter ehhez ad egy végletekig letisztult képernyőt, amelyen egy nyugtató háttérképre gépelhetünk szöveget, a gépelést kísérő hangeffektek pedig egyértelműen az írógépet idézik, aki azon tanult gépelni, annak ez hatalmas élmény lesz. Mindehhez a háttérben csörgedező ambient háttérzenék járnak, a program ingyenes, mi kellhet még?

Zenwriter

zenwriter szövegszerkesztő

Az Ommwriter kistestvéréről beszélünk, hasonló megoldásokkal, de eltérő gépeléshangokkal, eltérő háttérképekkel és sokkal szebb betűtípusokkal, illetve látványtervvel dolgozik a szintén ingyenes Zenwriter. Zene ugyan nem jár hozzá, de ha szükségünk van valamilyen háttérzenére, ami garantáltan nem zavarja meg figyelmünket, akkor a Di.fm rádió Ambient ill. Space Dreams csatornáit ajánljuk ehhez.

The Most Dangerous Writing App

tmdwa szövegszerkesztő

Az eddigiektől eltérően vállról és böngészőből egyaránt indítható életsanyarításról beszélünk, amit azoknak ajánlunk, akiknek durva motiváció kell a folyamatos íráshoz. Itt ugyanis megállás nélkül kell gépelnünk valamit, bármit, de maximum csak öt másodpercig tarthatunk szünetet, utána az app a fejünkre borít egy szép hibaüzenetet, mi pedig még azt sem nézhetjük meg, hogy mit írtunk – csak akkor, ha sikeresen gépelünk a küzdelem végéig (taktikusan elhelyezett 4 és fél másodperces szünetekkel). Kezdők indítsanak öt perccel, az igen profik hatvanig is elvillámujjazhatnak: győzelem esetén visszanézhetjük és biztosabb helyre átmásolhatjuk szenvedésünk naplóját (öt perc szenvedés kb. egy gépelt oldalnak felel meg, csak a miheztartás végett). Akinek ez sem elég kemény, próbálja ki a hardcore módot, ahol még azt sem látja, amit gépel. Hajrá.

Write or Die

writeordie szövegszerkesztő

A fenti ötletet fejleszti tovább a már második változatánál tartó, iOS alatt futó app, amely hamarosan Androidon is elérhető lesz, de szerencsére van egy böngészőből közvetlenül futtatható próbaváltozat is a writeordie.com címen. Itt mindenbeállítható: büntetni vagy jutalmazni akarjuk-e magunkat, hány másodperc után legyen feltűnő, hogy nem gépelünk, milyen hanggal riasszon minket vagy milyen képet mutasson nekünk, ha már legépeltünk valamennyi szöveget: igen bő határokon belül állíthatjuk saját ízlésünkre a rendszerét. Mindemellett az előbb említett Zen- és Ommwriterhez hasonló nyugtató környezetet is tud teremteni, amelyet viszont csak akkor tart fent, ha gépelünk.

Written? Kitten!

Mivel a macskákkal mindent el lehet adni, ezért az eddigiek után egy kifejezetten olcsó, de annál csettintősebb mutatvánnyal zárunk: a Written? Kitten! oldalán adott mennyiségű szó legépelése után kapunk egy véletlenszerű képet egy macskáról. Még egyszer ennyi szó legépelése után új kép jön. Kész a mágia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik