Tech

Nem tud, vagy nem szeret írni? Itt a segítség!

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 03. 17. 14:30

Ráadásul nem is kevés, ugyanis az ihlethiányt és a kreatív holtzónákat többféleképpen is meg lehet közelíteni. És mindegyikre van valamilyen program.

Vannak olyan szövegszerkesztők, ahol fontosabb a folyamatos gépelésre (vagy egyszerűen csak a flow-élményre) serkentő ingerek megléte, mint az, hogy hogyan tudunk táblázatot beszúrni, szöveget formázni vagy helyesírást javítani. Aki komoly szoftvert keres, készüljön fel: az alábbi programok nem azok. Ugyanakkor garantált, hogy másként fogunk tudni ezekkel dolgozni. Számos rivális kergeti egymást körbe-körbe a piacon, mi ötöt ajánlunk.

Ommwriter

Régi írógéppel kattogni egy meleg szobában egy pohár borral, az ablakból azt látjuk, hogy belepi a fákat a hó. Ez az Ommwriter és nem viccelünk: ezen hangulat elérése a célja és időről időre ez még sikerül is. Persze hazudtunk, mert a meleg szobán nekünk kell dolgoznunk: az Ommwriter ehhez ad egy végletekig letisztult képernyőt, amelyen egy nyugtató háttérképre gépelhetünk szöveget, a gépelést kísérő hangeffektek pedig egyértelműen az írógépet idézik, aki azon tanult gépelni, annak ez hatalmas élmény lesz. Mindehhez a háttérben csörgedező ambient háttérzenék járnak, a program ingyenes, mi kellhet még?

Zenwriter

zenwriter szövegszerkesztő

Az Ommwriter kistestvéréről beszélünk, hasonló megoldásokkal, de eltérő gépeléshangokkal, eltérő háttérképekkel és sokkal szebb betűtípusokkal, illetve látványtervvel dolgozik a szintén ingyenes Zenwriter. Zene ugyan nem jár hozzá, de ha szükségünk van valamilyen háttérzenére, ami garantáltan nem zavarja meg figyelmünket, akkor a Di.fm rádió Ambient ill. Space Dreams csatornáit ajánljuk ehhez.

The Most Dangerous Writing App

Az eddigiektől eltérően vállról és böngészőből egyaránt indítható életsanyarításról beszélünk, amit azoknak ajánlunk, akiknek durva motiváció kell a folyamatos íráshoz. Itt ugyanis megállás nélkül kell gépelnünk valamit, bármit, de maximum csak öt másodpercig tarthatunk szünetet, utána az app a fejünkre borít egy szép hibaüzenetet, mi pedig még azt sem nézhetjük meg, hogy mit írtunk – csak akkor, ha sikeresen gépelünk a küzdelem végéig (taktikusan elhelyezett 4 és fél másodperces szünetekkel). Kezdők indítsanak öt perccel, az igen profik hatvanig is elvillámujjazhatnak: győzelem esetén visszanézhetjük és biztosabb helyre átmásolhatjuk szenvedésünk naplóját (öt perc szenvedés kb. egy gépelt oldalnak felel meg, csak a miheztartás végett). Akinek ez sem elég kemény, próbálja ki a hardcore módot, ahol még azt sem látja, amit gépel. Hajrá.

Write or Die

A fenti ötletet fejleszti tovább a már második változatánál tartó, iOS alatt futó app, amely hamarosan Androidon is elérhető lesz, de szerencsére van egy böngészőből közvetlenül futtatható próbaváltozat is a writeordie.com címen. Itt mindenbeállítható: büntetni vagy jutalmazni akarjuk-e magunkat, hány másodperc után legyen feltűnő, hogy nem gépelünk, milyen hanggal riasszon minket vagy milyen képet mutasson nekünk, ha már legépeltünk valamennyi szöveget: igen bő határokon belül állíthatjuk saját ízlésünkre a rendszerét. Mindemellett az előbb említett Zen- és Ommwriterhez hasonló nyugtató környezetet is tud teremteni, amelyet viszont csak akkor tart fent, ha gépelünk.

Written? Kitten!

Mivel a macskákkal mindent el lehet adni, ezért az eddigiek után egy kifejezetten olcsó, de annál csettintősebb mutatvánnyal zárunk: a Written? Kitten! oldalán adott mennyiségű szó legépelése után kapunk egy véletlenszerű képet egy macskáról. Még egyszer ennyi szó legépelése után új kép jön. Kész a mágia.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.