Tech

Van jobb a hipnovarangynál: beteg és gyönyörű a mesterséges intelligencia művészete

Bármilyen művészt és művészeti stílust utánozhatunk, csupán egy orosz programozók által továbbfejlesztett neurális hálózat kell hozzá. És még ingyenes is.

A Google még tavaly ősszel tette publikussá DeepDream néven fejlesztett képfeldolgozó rendszerét – és egyúttal azt is lebetonozta, hogy mindenki, aki csak egy kicsit is érdeklődik a pszichedélia iránt, hetekig csak nehezen értelmezhető, szemekkel, csápokkal, kutyákkal, spirálokkal és ezek kombinációival terhelt önarcképeket fog posztolni minden közösségi oldalra. A DeepDreamnek beadagolt képek ugyanis mind úgy néznek ki, állítja az internet szinte összes értékelése, mintha egy fél vödörnyi kozmikus hallucinogénbe áztatták volna őket a galaxis egy eléggé lerobbant sarkában. A program alapját adó idegi hálózat ugyanis megvizsgálja a kapott képet, mintákat keres benne, majd felerősíti azokat.

pagoda deepdream neural network
Ha ez érthetetlen, vessünk a fenti képre egy pillantást: a program megfogott egy japán pagodáról készült képet, mintát keresett benne, amit a pagodában meg is talált, majd ezt követően több pagodát is visszaolvasztott amellé.

Megjegyeznénk: a DeepDream mindezek mellett akkor a legizgalmasabb, amikor animációkon kell dolgoznia, az ehhez legjobban illő film pedig a Hunter S. Thompson gonzóíró-újságíró regényéből készült klasszikus, a Félelem és reszketés Las Vegasban. (Ha ez pedig nem elég, ajánljuk a hipnovarangyot. Utána minden új értelmet nyer.)

ostagram

ostagram

A DeepDream-őrületet új irányokba tolja a rendszer egy orosz programozók által továbbfejlesztett változata, az Ostagram. Ahogy a fenti képeken is látszik: a szolgáltatás nem egy, hanem két képből dolgozik – az egyik kép adja a vizuális alapot, a másik pedig gyakorlatilag a stílust. Az ilyen alapon működő művészeti technikát a készítők incepcionizmusnak nevezik, amely nemcsak az Inception című filmre utalás, hanem arra is, hogy a DeepDream projektet 2014-ben még Inceptionnek hívták. Az Ostagram mögötti programkódot elérhetjük Githubon, aki viszont csak képeket szeretne feltölteni, azt türelemre intjük: a nagy érdeklődésre és forgalomra való tekintettel a fejlesztők átirányították az ostagram.ru oldalt a Facebookra, ez a helyzet remélhetőleg az elkövetkező napokban normalizálódik. (Érdemes megemlíteni, hogy az Ostagrammal már magyarok is dolgoztak: a Shane 54 művésznéven dolgozó Császár Előd egyik új számának teaseréhez is Ostagrammal készített vizuál adja a látványalapot.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik