Tech

Mostantól erről álmodik a felcsúti stadion

Ezzel a megoldással az egyébként is látványos akciók még látványosabbak lehetnek. Csak az a nagy kár, hogy a hazai aranylábú gyerekeket még sokáig nem láthatjuk így.

Nem szeretnénk ötleteket adni az egészségügyet és az oktatást messze a foci mögé soroló magyar kormánynak, de ha már néhány száz fő kedvéért több ezer személyt befogadni képes stadionokat épít, akkor illene valami igazán menő technikát bedobni, mondjuk 360 fokos panorámaképeket készítő kamerák képében. Igaz, akkor még kevesebben járnának ki a meccsekre, inkább otthon néznék a csodálatos felvételeket.

Miért is ábrándozunk ilyesmikről? Az Intel megvásárolta az izraeli központú Replay Technologies nevű céget, mely a sportközvetítést sugárzó tévések számára panorámaképeket rögzítő kamerákat biztosít. Az Intel nem árult el semmit a számokról, így nem tudni, hogy mennyiért vette meg a céget, és a felvásárlás jár-e leépítésekkel, de annyit azért elmondott, hogy Orgen Yogev, az eddigi vezérigazgató maradni fog a helyén. Most pedig lássuk, mit is tudnak a Replay Technologies kamerái, és miért nevezik ezt “freeD”-nek.

Amint látható, olyasmiről van szó, mint amit a Mátrix című filmben láthattunk, és jelenesetben mindezt 28 Ultra HD kamerával érik el, melyek mindegyike az Intel szervereihez kapcsolódik. Azonban van még mit reszelgetni a technológián, hiszen a kép forgatása közben például az arcok pixelessé válnak, de az Intel szerint a felvásárlás eredményeként bekövetkező technológiai fejlesztéssel ezt is ki fogják küszöbölni.

A tervek szerint a freeD más sportágakban is elérhető lesz, ami mondjuk egy UFC esetében nagyon látványos lehet, és talán a hazai meccseket is valamivel érdekesebbé tehetné, legalábbis annál a néhány esetnél, amikor a 90 perc alatt valóban történik valami.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik