Tech

Litván elektronikus zenészt ünnepel a Google

A google.com főoldalán a cég ma Clara Rockmore litván theremin-művész előtt hajt fejet. De mi az a theremin? És ki volt Rockmore?

Időről időre feltűnhet, hogy a Google főoldalán a cég hagyományos, négyszínű logója helyett teljesen más látványvilágú anyag: grafika, animáció vagy éppenséggel egy beágyazott app kap helyet: ezekkel a Doodle névre hallgató logováltozatokkal emlékezik meg a keresőcég különböző személyekről, eseményekről, ünnepekről. (Azt tudta például, hogy az első Doodle a Burning Man sivatagi fesztivál előtt hajt fejet? És azt, hogy az első animált Doodle Isaac Newtonhoz kötődik, az első interaktív Doodle pedig a Pac-Man játékhoz?)

2016. március 9-én kettős a tiszteletadás: a cég egyfelől Clara Rockmore litván theremin-művész, másfelől pedig maga a theremin nevű hangszer előtt is tiszteleg. Maga a hangszer az 1920-as években fejlesztett (és 1928-ban szabadalmaztatott) elekronikus hangszer, amely – egyszerűen megfogalmazva – két fémantenna között figyeli az ott lévő kéz helyzetét és attól függően ad ki egy valamilyen hangot. Az egyik antenna a megszólaló hang hangerejét, a másik a hangmagasságát változtatja – tehát gyakorlatilag a puszta levegőből készítünk zenét.

Etherwave Theremin Kit

Maga Clara Rockmore egy 1911-es születésű hegedűművész, ma 105 éve született Vilniusban. A művésznőt már a thereminnel való első találkozás alkalmával teljesen magával ragadta a hangszer egyszerűsége, esztétikája és az a koncepció, hogy a levegőből érintés nélkül lehet hangot csiholni – mindemellett természetesen a theremin enyhén földöntúli hangzása is könnyen meg tudja ragadni az értő fület. Rockmore tehetsége annyira megragadta Léon Theremint, a hangszer kitalálóját, hogy a művésznőnek ajándékozta a hangszer egyik korai változatát, az RCA-modellt, majd később együtt dolgoztak egy jobb, ötoktávos változaton, mivel az eredeti theremin hangterjedelme csak három oktávos. (Nem mehetünk el említés nélkül 1977-es The Art of the Theremin c. lemeze mellett sem, amelynek maga Bob Moog volt a producere, akiről amúgy 2012-ben szintén készült Doodle.)

Rockmore-t igazi theremin-virtuóznak tartják: ebben sokat segített abszolút hallása, illetve azon koordinációs készség, amelyet a hegedűvel töltött idő alatt sajátított el, emellett pedig különleges, egyedi módon játszott a hangszeren, amelyet az alábbi videóban meg is nézhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik