Tech

Ne dőljön be ennek az új Facebook-trükknek!

Ahogy meglátja egy ismerős magazin logóját és egy érdekesnek ígérkező címet, rögtön kattint? Ne tegye!

Ahhoz lassan hozzászokunk, hogy a Facebook hírfolyamában már nem csak ismerőseink megosztásai bukkannak fel, hanem különböző forrásból származó hírek, külső linkek. Ezek között akár tényleg lehetnek érdekesek, amire az ember gyorsan kattint egyet, és elolvassa, mi történik a nagyvilágban. Mostanában azonban elkezdtek felbukkanni olyan linkek is, amelyek ugyan első látásra valósnak tűnnek, hiszen ott a jól ismert logo, ismerős a beágyazott kép stílusa – aztán mégis kiderül, hogy valami orbitális hülyeség a végcél.

A csínytevésért sok esetben egy CloneZone nevű weboldal felel, amit egy amerikai kreatív stúdió, a 4REAL készített. A félig-meddig viccprojekt lényege, hogy meglévő, népszerű magazinok és weboldalak arculatát lehet teljesen széttrollkodni, de akár mi magunk is megmondhatjuk, milyen oldalt szeretnénk a saját képünkre faragni. Valamelyik minisztérium weboldala? Nem probléma. Vagy épp egy nekünk nem tetsző portál? Pár kattintás az egész!

Persze mi jólelkű fiatalemberek vagyunk, ezért saját oldalunkon próbáltuk ki a CloneZone-t, nagyjából így:

Elég csak a megfelelő szakasz szövegére kattintani és már át is írhatjuk. Ugyanezzel a módszerrel a képeket is kicserélhetjük.
Elég csak a megfelelő szakasz szövegére kattintani és már át is írhatjuk. Ugyanezzel a módszerrel a képeket is kicserélhetjük.

Ha ön is szeretne hasonló trollkodásokra (persze kizárólag ártalmatlan vicc formájában), akkor próbálja ki bármilyen “kedvenc” oldalával. Ha viszont csak szeretne nyugodtan, zavartalanul Facebookozni és nem bedőlni a megtévesztő linkeknek, arra figyeljen, hogy amikor a valódinak tűnő beágyazott hírek fölé viszi az egeret, nem a várt hivatkozás jelenik meg a böngésző állapotsorában, hanem egy clone.zone.link szöveget tartalmazó. Ilyenkor ne kattintson, mert bármi is várja, az biztosan nem az eredeti oldal lesz.

Végezetül megosztanánk a két perc alatt gyártott mesterművet saját főoldalunk átszabásáról.

Nem, ez NEM a 24.hu kezdőlapja, és el is határolódunk tőle.
Nem, ez NEM a 24.hu kezdőlapja, és el is határolódunk tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik