Tech

Az Oscar árnyékában bekeményít a Netflix

A Netflix úgy döntött, Oscar-gála ide, arany szobrocska oda, rendnek kell lennie a szolgáltatásban.

Miközben az Oscar-gálától és a díjazottaktól hangos a világ, a Netflix használók egy részének nagyon kellemetlen élményben volt része: hiába szerették volna valamelyik korábbi Oscar-díjas filmet megnézni, azt kellett tapasztalniuk, hogy a rendszer kidobja őket egy hibára hivatkozva.

Az, hogy a Netflix igyekszik a felhasználókat valamilyen szinten kordában tartani, még valahol érthető is, így ennek érdekében általában blokkolja azokat, akik VPN-t használnak, melynek a lényege, hogy nagyjából anonim módon lehessen használni világhálót egy VPN szerveren keresztül. Ezt hivatalosan nem is önérdekből teszi, hanem azért, mert a különböző országokban más és más jogtulajdonosok kezében vannak a különféle filmek és sorozatok, ezért a Netflix jogilag nem is adhatja le mindenhol ugyanazt a tartalmat.

A DNS-trükközés lényege elvben az, hogy a Netflixhez kapcsolódó gép egy másik gépnek álcázza magát, míg a VPN (Virtual Private Network, azaz virtuális magánhálózat) lényege, hogy a gép nem közvetlenül, saját internet-szolgáltatóján keresztül lát ki az internetre és így a Netflixre, hanem egy másik, távoli géppel létesít közös hálózatot, és lényegében a másik gép “nevében” netezik.

Mindenesetre a Netflix nem szereti a VPN-es dolgokat, sem a DNS trükközéseket, így aztán előfordul, hogy ha ilyenbe botlik, letiltja a felhasználót, míg az rendbe nem szedi magát. Ebből a korlátozásból kaptak már kóstolót az ausztrálok, most azonban az Oscar-gála tiszteletére a spanyolok, németek, csehek, és angolok is pórul jártak. Sőt, az Engadget angol munkatársait például úgy tiltotta le a rendszer, hogy nem helyváltoztatásra szolgáló VPN trükközést használtak, hanem Angliából használtak egy szintén angol VPN-t teljesen hivatalosan, munkára.

netflix vpn

Mindebből az derül ki, hogy annak, aki VPN-t használ, vagy a DNS-sel zsonglőrködik, meg vannak számlálva a Netflixen töltött napjai, amire a szolgáltató úgy hivatkozik, mint “földrajzi területek általi tartalmi engedélyezés történelmi gyakorlata”. Ez egyébként csodásan hangzik, csak egyáltalán nem nyugtatja meg azokat, akik nem azért használnak VPN-t, mert el szeretnének bújni a világ elől, hanem azért, hogy védjék a kényes adataikat, netán munka miatt kényszerülnek erre a megoldásra.

A gyakorlatban tehát mindez azt jelenti, hogy a Netflix simán lekorlátoz olyan felhasználókat is, akik becsületesen járnak el, és ez hosszabb távon megbosszulhatja magát, mert nincs rosszabb, mint egy elégedetlen, csalódott ügyfél, aki inkább máshová viszi a pénzét. Ahogy egy nagyon jó kis filmben mondta egy megtermett, szakállas alak: “Nincsen gonoszabb ember annál, aki azelőtt jó volt, de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik