Tech

Teljesen hangvezérelt lett a Google Docs

Mostantól akár egyetlen billentyű lenyomása nélkül írhatunk és formázhatunk szöveget.

A Google még szeptemberben frissítette webes dokumentum-szerkesztőjét a hangos diktálás funkcióval, ám ekkor még csak arra volt lehetőségünk, hogy egybefüggő szöveget mondjunk tollba. Most azonban újabb frissítés érkezett, és innentől egy csomó szerkesztési és formázási parancs is elérhető szimplán úgy, hogy hanggal utasítjuk rá a szolgáltatást.

A diktálás közben minden egyéb gomb megnyomása nélkül tehetünk sortörést, vagy választhatunk ki szövegrészleteket, hogy aztán másoljuk, beillesszük, vagy cseréljük. Ugyanígy szóban hozhatunk létre formázott listát, vagy válthatunk szövegformátumot. Az alábbi videóban egy mintaszöveg készül el kizárólag hangvezérléssel.

Sajnos (és valahol természetesen) a funkció jelenleg csak kissé bicegősen használható magyar nyelven. A diktálást a rendszer megérti magyarul, viszont a hangutasításokat egyelőre csak angolul tudjuk kiadni. Szintén fontos, hogy a hangutasítások használatához a Google fiókunkat és a dokumentum alapértelmezett nyelvét angolra kell állítani. Aki viszont nem retten meg a kétnyelvű használattól, a Google támogatói oldalán megtalálja az összes kiadható parancsot. Vagy akár az is elég, ha a doksi szerkesztése közben kiadja a “voice commands help” parancsot, nehogy már ehhez is egérkattintgatásra legyen szükség…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik