Tech

A Google, a Facebook és a Twitter sem hajol meg az FBI előtt

Néhány napja az FBI az Apple segítségét kérte annak érdekében, hogy a San Bernardinóban gyilkoló páros telefonját feltörhessék, de Tim Cook visszautasította, mondván, nagyon sok munkájukba került, hogy az iPhone-t biztonságossá tegyék, és ezen nem kívánnak változtatni. A dolog valóban kényes, hiszen segíthetné a 14 ember halálát követelő mészárlás hátterének felderítését, ugyanakkor a tény, hogy az iPhone gyárilag szoftveresen feltörhető lenne, kételyekbe ejthetné az Apple vásárlóit.

Tim Cook tehát közleményben utasította el az FBI kérését, és ezt több adatvédelmi csoport is üdvözölte, hogy az Apple felhasználóiról már ne is beszéljünk, de úgy tűnik, a tech-szektor példásan összezárt a kérdésben. Elsőként a legnagyobb rivális, a Google állt ki az Apple mellett. Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója Twitteren közölte, hogy ezen a téren egy oldalon állnak a nagy versenytárssal: “a felhasználók magánéletét veszélyeztetheti, ha hackerkedésre kényszerítik a vállalatokat”.

google-fbi-03

Hozzáteszi, hogy a Google megérti és tiszteletben tartja a bűnüldöző szervek munkáját, de “teljesen más rendelkezésre bocsátani az adatokat az érvényes jogrend alapján, mint azt kérni a cégektől, hogy tegyék hackelhetővé az eszközeiket”. Mindemellett Pichai kiemelte, hogy a Google termékei biztonságosak, és továbbra is azon vannak, hogy felhasználóik adatait biztonságban tartsák. Ugyanakkor nyitottak a párbeszédre azzal kapcsolatban, hogy miként tudnának az FBI-nak segítségére lenni az ilyen jellegű kérdésekben.

A Facebook a USA Today hasábjain jelentetett meg egy közleményt az FBI és az Apple csörtéjére hivatkozva. Hivatalos álláspontjuk szerint elítélik a terrorizmust és teljes szolidaritást vállalnak az agresszió áldozataival, és egyértelműen kiállnak amellett, hogy akik ilyen jellegű akciókat terveznek, promotálnak, vagy éltetnek, nincs helyük a közösségi oldalon. Azonban az FBI szándékával ők is szembehelyezkednek:

Ha törvényes megkeresést kapunk a hatóságoktól, természetesen eleget teszünk a kötelezettségeinknek. Azonban határozottan harcolni fogunk az olyan erőfeszítések ellen, amik arra irányulnak, hogy a vállalatok szándékosan gyengítsék termékeik biztonságát. Az ilyen igények félelmetes precedenst teremtenének, és tönkretennék a cégek törekvéseit arra, hogy mindenki számára megbízható termékeket készítsenek.

A Twitter-vezér, Jack Dorsey egyszerű és stílusos üzenetet küldött:

Kiállunk Tim Cook és az Apple mellett (és köszönjük azt, hogy az ügy élére állt)!

twitter-apple-fbi

A WhatsApp vezérigazgatója, Jan Koum is támogatja az ellenállást, és egy Facebook posztban írta le gondolatait, ellenben a Microsoft eddig csendben maradt, ami az egyébként is túl sok személyes adat bekebelezésével vádolt vállalat esetében elég rossz marketing üzenet. Az amerikai közvélemény pedig egyértelműen az Apple-nek ad igazat, bár ez nem csoda, mert mióta Edward Snowden felfedte, hogy az amerikai kormány milyen mértékben kutakodik polgárai magánéletében, a népek igencsak érzékenyek a témát illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik