Tech

Apu, ma nyomtatok egy Barbie babát!

Egy új korba léphet a gyerekek kívánságteljesítése, hiszen nincs többé kirakatbámulás, mert elég egy alkalmazás és egy 3D nyomtató.

Most már biztos, hogy soha többé semmi nem lesz ugyanolyan a gyerekjátékok világában, és el lehet felejteni, hogy az aprónépnek csak akkor kerül a birtokába egy játék, ha megveszik neki. A Mattel ugyanis nagy csinnadrattával belépett a 21. századba, és mostantól nem a játékot adja el, hanem azt az eszközt, amivel mindenki magának állíthatja elő a játékot.

Persze volt már ilyen, csak jóval kezdetlegesebb módon. A cég 1960-ban hozta ki a ThingMaker nevű készletet, ami nagyon röviden arról szólt, hogy a kölykök folyékony műanyagot önthettek fém öntőformákba, így hozva létre különböző játékokat. De persze ez a készlet kifejezetten bonyolult volt, nem is lett belőle átütő siker, tehát maradtak az előre gyártott játékfiguráknál. Az új évezredben már ideje volt valamit újítani, ezért a vállalat kreatív koponyái összeültek, majd hirtelen az asztalra csaptak, mondván: “a szentségit, 3D nyomtatás!”. Bár nem biztos, hogy így történt, a lényeg, hogy az újragondolt ThingMaker immár iOS és Android alkalmazás és egy 3D nyomtató formájában lehetőséget biztosít arra, hogy különböző digitális sablonok segítségével a képzelet kinyomtatható legyen.

Fotó: The Verge

Habár maga az alkalmazás már elérhető, a nyomtatóra még várni kell őszig, ám a jó hír, hogy a gyűrűk, skorpiók, csontvázak, dinoszauruszok mellett a Mattel hamarosan lehetővé teszi olyan figurák nyomtatását is, mint a Hot Wheels autók, vagy éppen maga Barbie. Nem kell többé a Mikulásra meg a Jézuskára várni, csak beállítani az alkalmazásban, hogy rúdtánc… akarom mondani, kertészkedő Barbie jöjjön ki, és hamarosan ott is van a kezünkben.

Fotó: The Verge
Fotó: The Verge

A 300 dolláros készlet alapvetően nem is drága, ha figyelembe vesszük, hogy milyen technológiáról van szó, ám azt nem tudni, hogy a nyomtatáshoz használt alapanyag milyen árazást kap. Az viszont már ismert, hogy 1 kilogrammnyi műanyagból 20 figura, 30 ékszer, vagy száz gyűrű nyomtatható. Mivel a folyamat időbe kerül, ezért akár az is működhet, hogy a gyerkőc este beállítja, hogy mit szeretne, és mire reggelre felkel, már kész is az új játék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik