Tech

Tojnak a fiatalok a közösségi korhatárra

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 02. 10. 10:00

A gyerekeket nem tartja vissza az a mondat, hogy 13 éves kor alatt nem regisztrálhatnak. Miért is tartaná?

Hiába a korlátozások, ezek jelenleg csak felhasználási feltételeket jelentenek, és pusztán írott szövegként vannak jelen, igazán komoly védelem nincs a közösségi hálózatokban a gyerekek rohama ellen. Így aztán nem csoda, hogy hiába van például a Facebookon is meghatározott minimális életkor, mégis szép számmal használják a közösségi oldalt olyan kiskorúak, akik ennek bőven alatta vannak.

Mindez számokban körülhatárolható, és ha már tegnap a biztonságos internet napja volt, jól ki is adtak egy felmérést, ami 1200 brit fiatal megkérdezésén alapult, és kiderül belőle, hogy a 13-18 évesek 96 százaléka van jelen olyan közösségi jellegű oldalakon, mint a Facebook, az Instagram, a Snapchat vagy éppen a Whatsapp. Még durvább, hogy a 13 év alattiaknak is 78 százaléka legalább egy ilyen oldal regisztrált felhasználója, ami leginkább a Facebookot jelenti, ahol 49 százalékuk képviselteti magát. Az Instagramnál valamivel alacsonyabbak a számok, mert a 10-12 évesek 41 százaléka használja annak ellenére, hogy az üzemeltetők szerint elsődleges szempont, hogy biztonságos legyen a közösséghez tartozni, ennek pedig egyik feltétele a 13. életév betöltése.

children internet_2

Szomorú eredmény, de mindenképpen fontos, hogy a 16-18 éves gyerekek több mint fele tapasztalt már internetes zaklatást, ami a trágárkodástól a konkrét fenyegetésig terjedhet, és bár a kétharmaduk tudja, hogy akár jelenthetnék is az ilyen eseteket, általában ignorálják a dolgot, és nem cselekszenek.

A Childwise felmérése pedig azt mutatja, hogy a tinédzserek már szívesebben használnak YouTube jellegű szolgáltatásokat, minthogy tévét nézzenek, ami egyébként alapvetően nem probléma, de nem árt, ha a szülő is tudja, hogy leszármazottja éppen miket bámul a neten, és ugyanez vonatkozik a közösségi oldalak használatára is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.