Tech

Már több a női videojátékos, mint a férfi

Persze, ezek a lusta fickók csak a játékkal vannak elfoglalva ahelyett, hogy a nőkkel járnának romantikus vacsorára... Ja, mégsem, fordult a kocka.

El lehet felejteni szinte az összes olyan sztereotípiát, ami az elmúlt évtizedekben a videojátékos közösséget jellemezte. Hogy is nézett ki mindez? A játékosok pattanásos kamasz fiúk, akik még életükben nem láttak nőt – ismerős? Nos, egy friss felmérés alapján a hölgyek átvették a stafétát, és mostanra ott tartunk, hogy közülük többen ülnek le játszadozni, mint a fiúk/férfiak közül. Sőt, az életkor szerinti megoszlás is érdekes képet mutat, és már nem, vagy nem csak a fiataloké a világ, hiszen a játékosok átlagéletkora is 31 évre nőtt.

Az Entertainment Software Association végzett egy kutatást, amiből az derül ki, hogy a videojátékosok halmazában a 18 év feletti nők 36 százalékkal képviseltetik magukat, míg a férfiak egy százalékkal kevesebben, azaz 35 százalékban vannak jelen. Az összes játékos nemek szerinti megoszlása azt mutatja, hogy az urak 52 százalékot, míg az urak 48 százalékot adnak, és ez bizony valóban azt jelenti, hogy megváltoztak a játszadozási szokások, és a gyengébb nem mind több tagja ül le ily módon kikapcsolódni. Szintén érdekes, hogy az ötven év felettiek is nekilendültek a dolognak, mert 32 százalékkal nőtt a számuk.

noi jatekos

A felmérésből az is kiderül, hogy a 36 év felettiek játszanak a legtöbben, akik 39 százalékát adják a tömegnek, míg a 18-35 év közti korosztály 32 százalékban képviselteti magát, a maradék 29 százalékot pedig a 18 év alattiak teszik ki. Mindebből azonban nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a nagymama és nagypapa kor felé haladó emberek rángatják ki Grand Theft Auto V-ben az ártatlan autósokat a volán mögül, vagy osztanak jól elhelyezett fejlövéseket a CS:GO-ban.

Sokkal inkább arról van szó, hogy manapság már szinte egy ébresztőórában is van olyan hardver, illetve operációs rendszer, ami legalább egy Angry Birds-t, vagy valamilyen online menedzselős játékot futtat, tehát inkább a mobilos, és könnyen tanulható böngészős játékok miatt jöttek ki ezek a számok. Ahogy a brutális gamer-hardverekre kevésbé fogékonyak is könnyen találhatnak maguknak jóféle játékokat, szépen eltolódnak az eddig ismert arányok – és ez így van jól, játsszon csak mindenki, a homo ludens sokkal ígéretesebb emberfajta, mint a homo idegessius (már ha van ilyen szakszó).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik