Tech

Mandarin nyelven köszöntötte a kínai újévet a Zuckerberg család

Zuckerberg feleségével és kislányával együtt egy olyan ország lakóit köszöntötte, akik hivatalosan még nem is facebookozhatnak.

A Facebook alapítója saját oldalán tette közzé azt a videót, ahol felesége, Priscilla, valamint kislányuk, Maxima társaságában köszöntik azokat, akik a kínai újévet ünneplik. Bár a videó kissé “súgógépesre” lett véve, az jól hallható, hogy Mark Zuckerberg kifejezetten jól beletanult a mandarin nyelvjárásba. Ezt egyébként akkor kezdte tanulni, amikor járni kezdtek Priscillával, akit aztán 2012-ben vett feleségül, és 2015 végén született meg első gyermekük.

Maga a videó a szokásos tündibündizés a családdal, jókívánságok mellett apró részletekkel Zuckerbergék életéből. Megtudhatjuk például, hogy az ünnepre összegyűlt a férj és a feleség családja is, és tradicionális kínai ételeket készítettek, melyek közül Zuck a kacsát szerette leginkább. Bájos.

Azért azt ne felejtsük el, hogy a videó nem feltétlenül csak az ünneplésről és a kedves mosolyokról szól. A Facebook ugyanis hiába a világ egyik legnagyobb internetes vállalata (meg úgy egyáltalán, a világ egyik legnagyobb vállalata általában), Kínában hivatalosan még mindig bojkottálják a közösségi szolgáltatást, hogy helyette az államilag jobban ellenőrizhető hazai változatokat használják. A Weibo leginkább a Twitterhez hasonlít, míg a Renren számít a helyi Facebooknak.

A hatalmas, milliárd felhasználós piac azonban természetesen ígéretes hódítási terület lehetne a Facebook számára, ezért egy ilyen videó, ahol a Nagy, Gonosz, Imperialista Hódító Vállalat Vezérlő Tábornoka is a kínaiak nyelvén kíván boldogságot egy kínai ünnephez, újabb gesztus, amely igyekszik meglágyítani a furcsán kommunista ország vezetőinek szívét.

A Facebook persze Kína nélkül is egész jól “elvan”, a havi 1,59 milliárd felhasználó éves szinten 14 százalékos növekedést jelent, ráadásul pénzügyileg is minden rendben. A hirdetésekből és extra szolgáltatásokból származó bevétel januárban 50 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, míg a nyereség megduplázódott. Maga Zuckerberg, aki jelenleg “gyesen” van, és csak távolról irányítja a vállalatot, a Forbes leggazdagabb embereket felsoroló listájának negyedik-ötödik helye között ingázik 45,5 milliárd dolláros vagyonával. De azért Kína még jól jönne…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik