Tech

1000 kilométernyi napelemes út épül

Mint a legutóbbi klímacsúcson kiderült, 195 nemzet elkötelezett amellett, hogy csökkenteni kell az emberi tevékenységekből származó üvegházgázok emisszióját, és a franciák teljes testtel beleállnak a dologba, mégpedig 1000 kilométernyi napelemes úttal.

A beruházásnak öt év alatt kell elkészülnie, a Francia Napenergia Intézet, és az itthon is ismert COLAS csoport együttműködésében. A terv szerint a mindössze 7 milliméter vastagságú napelemek az ország lakosságának nyolc százalékát látnák el energiával, elhelyezésükhöz pedig nincs szükség burkolatbontásra, simán a felületre helyezhetőek. A strapabírásukat jellemzi, hogy akár autók és nehezebb járművek is masírozhatnak rajtuk, hajuk szála sem görbül, és nemcsak azért, mert nincs nekik ilyen, hanem azért, mert bírják a kiképzést.

A Wattway paneleket visszafogott felületi terhelés mellett (például parkolókban) 20 évnyi élettartamra tervezik, ugyanakkor a technológia egyik hátránya, hogy 3-4 százalékkal csekélyebb a hatékonysága, mint a tetőkre helyezett társainak. Van ám egyéb szám is, ami többet mond a százalékoknál, mégpedig az, hogy 4,5 méternyi ilyen útszakasz fedezi egy átlagos háztartás energiaigényét, míg egy kilométernyi Wattway-jel már egy ötezer fős települést lehet kiszolgálni. Ugyanakkor a kézi fektetés miatt elég lassú a beépítési folyamat, de ha azt vesszük, hogy cserébe milyen terheléstől szabadítja meg a környezetet, akkor mindenképpen szívmelengető a kezdeményezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik