Tech

Pia és sztriptíz miatt bukták a pénzüket az előrendelők

Sajnos tovább erősíti a Kickstarterrel kapcsolatos fenntartásokat egy újabb botrány az Ant Simulator című játék fejlesztői miatt.

A Kickstarter, és úgy egyáltalán a közösségi finanszírozás alapvetően jó ötlet, ezzel senki nem vitatkozik. Ha valakinek van egy jó ötlete, amire a közönség már előre vevő, de a létrehozására még nincs meg a szükséges összeg, a kitaláló előre összekalapozhatja a kezdőtőkét az előrendelők pénzéből. Ez idáig csodásan hangzik, és érkezett is már egy csomó nagyszerű termék ilyen indulással, például a Pebble okosóra, az első konzumer 3D nyomtató, a The Micro, vagy az OUYA mini játékkonzol. Videojátékból is szép adag található a Kickstarter virtuális dicsőségfalán, például a Double Fine Adventure, az FTL: Faster Than Light, a The Banner Saga, vagy épp a Wasteland 2.

Nem csoda, hogy a játékosok is szívesen költik a pénzüket előrendelhető címekre, amelyeket már bemutató videók, vagy felvezető leírások alapján érdekesnek tartanak. Így tettek az Ant Simulator esetében is jó páran, akik az ETEESKI nevű új fejlesztőcég készülő címének szavaztak bizalmat. A játék tényleg az, amit a cím is sugall: hangyaszimulátorról van szó, ami tényleg jól hangzik elsőre, és a fejlesztés közben felvett állapot is ígéretesen nézett ki, például ebben a videóban is megnézhetjük:

Ez alapján tényleg jól hangozhatott befektetni egy olyan játékba, ahol a hangyák szemszögéből látjuk a világot, amelyben egyetlen virág is óriási akadálynak tűnhet, a bogarak félelmetes ellenfelek, az ember által eldobált tárgyak pedig hatalmas, ismeretlen objektumok.

A napokban azonban érdekes üzenetet tett közzé az Ant Simulator vezető fejlesztője, Eric Tereshinski. A szakember lényegében bejelentette, hogy le kell állítania a játék készítését, mert a cégtársai annyit loptak az előrendelésekből befolyó összegből, hogy a maradékból képtelen fenntartani a vállalkozást és befejezni a szoftvert.

“Nemrég derült ki, hogy volt társaim a cég pénzéből vettek el. Titokban költötték el az eddig összejött pénz nagy részét menő éttermekben és sztriptízbárokban. Ekkor tudatosult csak bennem, hogy nem dolgozhatok együtt többé ezekkel az emberekkel”

A programozó most új csapatot próbál gyűjteni, hogy mégis befejezhesse a játékot, ám jelenlegi formában úgy tűnik, az előre fizetők elbukták a projektre áldozott pénzüket. Tereshinski videóüzenetben tett ígéretet arra, hogy legalább megpróbál módot találni arra, hogy visszatérítse a támogatásokat a hoppon maradtaknak. Az ehhez hasonló, beborult fejlesztések viszont nagyon nem tesznek jót a közösségi finanszírozási modellnek és a Kickstarternek, mert az emberek bizalma megrendül abban, hogy bármiért is előre fizessenek mindenféle garanciák nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik