Tech

A Google napelemes drónról szórná az internetet

Rátfai Gábor
Bátky Zoltán
Rátfai GáborBátky Zoltán

2016. 02. 01. 10:00

Ahová nem jut el a drót, oda elérhet a drón - a nagyra törő terv olyan helyekre vinne internetet, ahová más módszerrel nem megoldható.

Bármilyen hihetetlen, a Földön vannak még olyan területek, ahol élnek emberek, de mégsincs internet. Természetesen ezt most szarkasztikusan mondjuk, ám tény, hogy egy átlagos társadalomban alapvetőnek számít a világszőttes elérése, és az olyan nagy cégek, mint a Google vagy a Facebook, keményen rajta vannak, hogy valamilyen módon a világ minden szegletében elérést biztosítsanak a nethez.

A Google-nek van egy Project Skybender nevű programja, melynek lényege, hogy drónokról szórnák az 5G-s internetet, ami negyvenszer gyorsabb sebességet biztosítana, mint az LTE, ráadásul Jacques Rudell professzor (University of Washington) szerint van egy olyan előnye, hogy nem a mobiltelefonok által telezsúfolt spektrumot használja. A technológia hátránya viszont, hogy csekélyebb hatósugárral bír, mint a mobilos jelek, éppen ezért gondolja azt a Google, hogy a drónok nyújthatják a megfelelő megoldást. Csak érdekességként említjük, hogy a DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) 2012 óta kísérletezik valami hasonlóval.

A Google a Project Skybender nevű programját Új-Mexikóból, a Virgin Galactic űrállomásáról vezérli, és jelenleg a 2014-ben felvásárolt Titan Aerospace által fejlesztett Titan 50 (Centaur) nevű drónt használja. A még kihasználatlan piac fontosságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a Facebook is serényen dolgozik a saját projektjén, ami szintén a drónokat hívja segítségül. Zuckerberg drónja az Aquila névre hallgat, és napelemei segítségével akár három hónapig képes a levegőben maradni.

A Google esetében nem ez az első kísérlet a levegőből “szórt” internetre, a Project Loon például óriási ballonokról látna el nehezen megközelíthető helyeket némi sávszélességgel. Ezek a levegő magasabb rétegeiben, viszonylag helyhez kötötten lebegnének egy adott terület fölött, és a kísérletek mostani állapotában akár száz napig is képesek a levegőben maradni, mielőtt a földre kellene hívni őket némi agyusztálásért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.