Tech

A Microsoft alapítójának hajója tönkrevágott egy korallzátonyt

A dolog fonákja, hogy az üzletember épp a tengerek megmentésének szószólója.

Paul Allen, a Microsoft társalapítója a Kajmán-szigetekhez tartozó tengerszakaszon hajózott az MV Tatoosh nevű, 91 méter hosszú jahtjával, amikor véletlenül sikerült beletrafálnia a vízfelszín közelében húzódó egyik korallzátonyba. A helyi hatóságok szerint a hajó közel 1300 négyzetméternyit szakított le az óceáni ökoszisztéma szempontjából kifejezetten fontos, védett korall-képződményből, ez a teljes kiterjedésének 80 százaléka.

A hírt Allen befektetési cége, a Vulcan is megerősítette egy közleményben, hogy január 14-én egy búvár hívta fel a legénység figyelmét valami rendellenesre. Amikor megvizsgálták az esetet, kiderült, hogy egy félig felhúzott horgony lánca szántotta végig a zátonyt, gyakorlatilag leszaggatva annak legnagyobb részét.

paul-allen-kajman-szigetek-baleset-01
Az érintett terület a sziget bal oldalától nem messze, a kép közepén található

Az incidens már csak azért is kifejezetten ciki Allen számára, mert egyrészt a hírek szerint ő maga nem is tartózkodott a hajón a sajnálatos eset idején, másrészt ő és egyik alapítványa épp az óceánok megmentéséért, a pusztuló állati és növényi fajok megóvásáért kampányol. A szakértők szerint a környezetkárosításért 600 000 dolláros büntetést is kiszabhatnak az üzletemberre, aki mondjuk nem a pénzügyi vesztgeség miatt fog szomorkodni, személyes vagyonát ugyanis a Forbes 17,4 milliárd dollárra becsüli.

Egyébként még mindig nem Allen lesz így a legnagyobb összegre büntetett környezetkárosíto: az egykori botrány-szoftver, a Napster alapítója, Sean Parker 2013-ban 2,5 millió dollárt fizetett azért, mert egy kaliforniai védett erdőt irtottak ki az esküvője kedvéért, ekkor egy elhagyatott kastély mását alakították ki a természetvédelmi terület kellős közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik