Tech

Videón a repülő, úszó és merülő szuperdrón

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 01. 27. 07:00

Íme egy jó kis drón, ami majdnem olyan, mint James Bond autója: nem is kétéltű, hanem rögtön három.

Drónból legtöbbször olyat látunk, ami fent repül az égen, pedig vannak olyanok is, melyek lebegnek a vízen, vagy éppen a felszín alatt úszkálnak, az viszont nem túl gyakori, hogy egy szerkezet mindhárom területen helyt tudjon állni, hiszen ehhez úgy kell megtervezni, hogy egy csomó mindennek ellenálljon.

Az Oaklandi Egyetem kutatóinak viszont van egy ilyen eszközük, mégpedig a Loon Copter. Ez bizony repül, mint hagyományos társai, de ha szükséges, akkor lebeg a vízen és nem merül el, ám ha megtölt magában egy kamrát vízzel, akkor hopp, máris búvárüzemmódra kapcsol. Főleg emiatt érdekes az egész projekt, bár a legtöbb fejfájást is ez okozza a projektben résztvevőknek. Merülésnél a víz a test egyik oldalán áramlik be, így szépen eldönti a drónt, ami lemerülve a légcsavarokat használva halad tova, ám jelenleg van egy olyan apróbb probléma, hogy élőképet csak párméternyi távolságból és mélységből képes sugározni, ezért jelenleg videózás terén arra képes, hogy rögzíti amit odalent vesz, és ha újra a felszínre jön, meg lehet tekinteni.

Magának a kétéltű drónnak elég nagy haszna lenne felderítő, kutató repülésekben, eltűnt emberek keresésében, hidak pilléreinek alapozásánál, vízalatti csövek, kábelek ellenőrzésénél, és még hosszasan sorolhatnánk. Nehezen megközelíthető terepen csak odarepül, alámerül, rögzít, visszajön, lejátszik, és a szakértők máris tudják, hogy minden oké-e a víz alatt, vagy inkább csomagoljanak, és irány Mexikó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.