Tech

Van, aki egy másodperc alatt rakja ki a Rubik-kockát

Legalábbis akkor, ha egy szoftverre és egy mechanikus karra lehet az aki szóval hivatkozni. Itt a videós bizonyíték.

Jay Flatland és Paul Rose úgy döntött, szeretnék megdönteni a Rubik-kocka kirakásának időbeli rekordját. Viszont úgy vélték, ehhez mégsem lesz teljesen elegendő saját agykapacitásuk, és a kezüket se találták elég gyorsnak a művelethez. Így hát a manuális megoldás helyett inkább építettek egy mechanikus “kirakó-szerkezetet”, amelyet egy PC-hez csatlakoztattak, ezen pedig egy saját fejlesztésű megoldó-szoftver fut.

A program kamerákkal elemzi a kocka aktuális állapotát, majd a digitális agytekervényekben végigfuttatott kirakási módszert a speciális, 3D-nyomtatott alkatrészekből és apró motorokból álló perifériára küldi, amely villámgyorsan végrehajtja az utasítást. A következő videóban ott a bizonyíték, mindössze 1,1 másodperc kell a művelethez.

Bár azt hinnénk, a dolog már valóban túl van az emberi léptékeken, valójában ez a rekord egyáltalán nincs messze a jelenlegi “leggyorsabb humán” teljesítményétől: 2015 novemberében az Egyesült Államokban, Maryland államban egy Lucas Etter nevű srác mindössze 4,9 másodperc alatt tekerte ki a káoszból a helyes mintát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik