Tech

Tényleg valóra válhat a Tökéletes Katona

Az amerikai hadsereg a valóságba is átültetné a kultikus Van Damme filmet, jön az agyba ültetett szuperkatona-chip.

Igen, ez egy olyan techrovatos cikk, aminek Jean-Claude Van Damme van a fejlécében. Egészen pontosan a Tökéletes Katona című filmben ábrázolt karaktere: itt egy olyan szuperkatonát játszott, akinek az emberi képességeit különféle kibernetikus implantokkal turbózták emberfelettivé. Akkoriban persze mosolyogva néztük az elmosódottra másolt VHS filmet, mondván, ilyesmi aztán tényleg nem válhat valóra, erre tessék.

A Newsweek cikke szerint ugyanis az amerikai hadsereg tényleg dolgozik egy olyan beültethető chipen, amely segítségével a katonák agyát közvetlenül számítógépekhez kapcsolhatják. A kissé vészjóslóan hangzó kütyüt a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (Defense Advanced Research Projects Agency, avagy DARPA) reszelgeti, elmondásuk szerint a cél egy olyan neurális kapcsolat létrehozása, amely “kapcsolatot teremt az emberi agy és a modern elektronikus eszközök között”.

Ráadásul ez már nem az első ilyen kísérlet, voltak ugyanis korábbi próbálkozások, amelyek a mostani fejlesztésnél jóval limitáltabb funkcionalitással bírtak. A mostani NESD program (a rövidítés a neurális mérnöki tervezésből ered) célja az is, hogy az agyi idegsejtek közötti interakciót egy időegység alatti tízezerről akár millióra emeljék, ezáltal tehát gyorsabb reakcióidőt, helyzetfelismerést lehetővé téve.

valodi-tokeletes-katona-02

A NESD program vezetője, Phillip Avelda szerint ha a mostani helyzetet nézzük, adott egy szuperszámítógép, valamint az emberi agy, amely valamilyen szinten ugyancsak szuperszámítógépnek számít, viszont nem kompatibilisek egymással, nem ugyanazt a “nyelvet” beszélik, tehát olyan az egész, mintha két csúcsképességű szerver egy húsz éves, csigalassúságú modemen keresztül próbálna szót érteni egymással. A projektben most egy olyan chipen dolgoznak, amely ezen a problémán javítana: maga az eszköz nagyjából két egymásra ragasztott ötforintos nagyságú, így viszonylagos komplikációk nélkül az agy egyes területeire lehetne illeszteni. Ezután az agy elektromos impulzusait figyelné, és ezeket fordítaná le a gépek által is érthető információkká.

A jövőbeli célok között szerepel például az, hogy egy katona látását javítsák azzal, hogy egy külső eszközből származó vizuális információval segítsék (például a saját szemével látott adatok mellett valahogy “érezze”, amit egy infravörös kamera lát). Persze a DARPA képviselője igyekezett leszögezni, hogy a katonai felhasználás mellett sokféle civil haszna is lehet az ilyen jellegű kutatásnak, például az emberek közötti kommunikációban (képzeljünk el egy agyba épített tolmácsgépet), vagy különféle mozgásszervi betegségek kezelésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik