Tech

5 millió munkahelyet vesznek el a robotok 2020-ig

A robotok ide jönnek, és elveszik az emberek munkáját. Sőt, az is lehet, hogy a kultúránkat sem tisztelik, de ezt még nem tudni.

Egy tavalyi cikk olyan becslésről ír, mely szerint 2035-re fél Japán robotokkal fog dolgoztatni, és bár addig még eltelik pár év, az “embertelen” munkaerő már ennél rövidebb távon is milliók munkájára lehet veszéllyel, amit a World Economic Forum (WEF) jelentése számszerűsít is.

A WEF szerint 2020-ra nagyjából ötmillió ember munkáját veszik át a robotok, és ha jobban belegondolunk, addig már csak öt év van (beleszámítva a jelenlegit is). Ezt a számot nem csak úgy megálmodták, hanem 15 országra kiterjedő felmérés alapján állapították meg, vizsgálva többek között Kínát, Franciaországot, Németországot, Japánt, Mexikót, Angliát és az Egyesült Államokat. Nem nehéz belátni, hogy az ipari munkaköröknél már most is sok robot teljesít szolgálatot, illetve az olyan feladatokat is sokszor fémmelósok látják el, melyek egyszerre igényelnek gyorsaságot és precizitást (például a gyártósorok mellett).

robot worker

A WEF alapítója, Klaus Schwab és az egyik elnökségi tag, Richard Samans szerint meg kell előzni a legrosszabb forgatókönyvet, ami úgy szól, hogy a technológiai változások sora szakképzettségi problémát, tömeges munkanélküliséget és növekvő egyenlőtlenséget okoz. Éppen ezért kritikus jelentőséggel bír a jelen munkavállalóinak újra- illetve továbbképzése, és nem szabad a technikai forradalomban beérő következő generáció tudására várni.

Nem mindenki aggódik egyébként a munkarobotok miatt, vannak olyanok is, akiket sokkal inkább a mesterséges intelligencia nyugtalanít, így például a Tesla alapítója, Elon Musk, aki úgy véli, akár még a Terminátor-jellegű jövő is bekövetkezhet. Ő mondjuk elé is megy a problémának, és olyan alapítványokat, szervezeteket támogat, amelyek a gépi gondolkodás veszélyeit igyekeznek kiküszöbölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik