Tech

Jön a vakoknak szánt e-olvasó

Egy új, amerikai koncepció segítségével a vakok is használhatnának egy olyan e-olvasót, melynek felületén dinamikusan változik a kitapintható szöveg.

Habár manapság már egyre ritkábban látni könyvet olvasó embereket, legtöbbünknek mégis adott a lehetőség, hogy simán csak felüssünk egyet, és elmerüljünk a történetben. Ha pedig szeretnénk egy kicsit haladni a korral, akkor fogunk valami kütyüt, és azon olvasgatunk, netán előkapjuk az e-book olvasót és úgy mélyedünk el az irodalomban. Azok az embertársaink viszont, akik vakok vagy gyengénlátók, sajnos híján vannak ennek a lehetőségnek, így számukra csak a felolvasó, vagy a Braille-írás marad.

A Michigani Egyetemen éppen ezért úgy gondolták, hogy olyan e-olvasót készítenek, ami képes a Braille-írás megjelenítésére, és minden egyes oldal elolvasása után frissíteni tudja a felületet a következőre, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahány oldalfrissítés történik, annyiszor jelenik meg más – kitapintható – tartalom a felületen. Az egyetem kutatói egy olyan koncepciót igyekeznek kidolgozni, melyben levegő vagy folyadék nyom ki apró tűket, melyekből összeáll az olvasható Braille-írás. Nem ez az első ilyen próbálkozás, mert néhány évvel ezelőtt volt már hasonló kísérlet egy ilyen rendszerű okostelefon létrehozására.

Untitled-1221

Jelenleg a kutatók azon igyekeznek, hogy az elképzelést megfizethető áron tudják elkészíteni, és bár alapvetően az e-olvasó a cél, abban is reménykednek, hogy a technológia képes lesz táblázatok, grafikonok megjelenítésére, de ez még a jövő zenéje. Az már csak szép álom, hogy miután hozzánk is eljutnak majd az ilyen eszközök, ezeket a rászorulók valamilyen társadalombiztosítási keretből szerezhessék be, de a remény hal meg utoljára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik