Tech

Ez a macska jobb szelfiket készít bárkinél

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 01. 17. 08:00

Új megjegyzendő név került az interneten híressé vagy hírhedtté váló állatok listájára: Manny. Jegyezzük meg jól, ugyanis menőbb fotókat készít sokunknál.

Bár számszakilag azt mondtuk, hogy nem annyira menő a GoPro, könnyen megváltoztathatja mindezt a riasztó kedveltségnek örvendő Manny. A macska gazdája, @yoremahm Instagram-felhasználó szerint a kütyübolond házikedvenc szereti fogdosni a GoPro-kat, illetve az alábbi képeket megnézve kiderülhet, hogy exponálni szeret csak igazán: egy nap megtetszett neki egy kamera, ami pedig onnantól kezdve történt, az gyakorlatilag történelem. A szelfimacskaként elhíresült állat képein feltűnő, hogy gyakran kutyák vannak a háttérben: a motiváció-, gender-, falka- és struktúraelemzést inkább olvasóinkra bíznánk.

Több kép: instagram.com/yoremahm
Még több kép: instagram.com/yoremahm

Érdekes jogi probléma amúgy, hogy az állatok által készített szelfikhez milyen szerzői jog tartozik: a precedensértékű döntést pont múlt héten hozta meg William Orrick bíró David Slater fényképeivel kapcsolatban. Slater kameráját egy indonéziai út során orozta el 2011-ben egy Naruto névre hallgató makákó és készített vele egy pár szelfit – véletlenül.

SULAWESI or CRESTED BLACK MACAQUE (Macaca nigra).   Sulawesi, Indonesia.
…például ilyeneket. Az Indonéziában született kép David Slater kamerájával készült, a bírósági döntés szerint felhasználhatóságát tekintve public domain

Az amerikai szerzői jogi hivatal már 2014-ben kimondta, hogy a „természet, növények és állatok által készített” képeket nem védheti szerzői jog, Orrick pedig megerősítette ezt a döntést, ugyanakkor eltiltotta Slatert attól, hogy nála legyenek a kamerájával készült képek szerzői jogai. A PETA állatvédő szervezet tovább támadja a bírói döntést, a kép publikációjából befolyó összeget pedig természetesen Naruto gondozására akarja fordítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.