Tech

Ez a macska jobb szelfiket készít bárkinél

Új megjegyzendő név került az interneten híressé vagy hírhedtté váló állatok listájára: Manny. Jegyezzük meg jól, ugyanis menőbb fotókat készít sokunknál.

Bár számszakilag azt mondtuk, hogy nem annyira menő a GoPro, könnyen megváltoztathatja mindezt a riasztó kedveltségnek örvendő Manny. A macska gazdája, @yoremahm Instagram-felhasználó szerint a kütyübolond házikedvenc szereti fogdosni a GoPro-kat, illetve az alábbi képeket megnézve kiderülhet, hogy exponálni szeret csak igazán: egy nap megtetszett neki egy kamera, ami pedig onnantól kezdve történt, az gyakorlatilag történelem. A szelfimacskaként elhíresült állat képein feltűnő, hogy gyakran kutyák vannak a háttérben: a motiváció-, gender-, falka- és struktúraelemzést inkább olvasóinkra bíznánk.

Több kép: instagram.com/yoremahm
Több kép: instagram.com/yoremahm
Még több kép: instagram.com/yoremahm
Még több kép: instagram.com/yoremahm

Érdekes jogi probléma amúgy, hogy az állatok által készített szelfikhez milyen szerzői jog tartozik: a precedensértékű döntést pont múlt héten hozta meg William Orrick bíró David Slater fényképeivel kapcsolatban. Slater kameráját egy indonéziai út során orozta el 2011-ben egy Naruto névre hallgató makákó és készített vele egy pár szelfit – véletlenül.

...például ilyeneket. Az Indonéziában született kép David Slater kamerájával készült, a bírósági döntés szerint felhasználhatóságát tekintve public domain
…például ilyeneket. Az Indonéziában született kép David Slater kamerájával készült, a bírósági döntés szerint felhasználhatóságát tekintve public domain

Az amerikai szerzői jogi hivatal már 2014-ben kimondta, hogy a „természet, növények és állatok által készített” képeket nem védheti szerzői jog, Orrick pedig megerősítette ezt a döntést, ugyanakkor eltiltotta Slatert attól, hogy nála legyenek a kamerájával készült képek szerzői jogai. A PETA állatvédő szervezet tovább támadja a bírói döntést, a kép publikációjából befolyó összeget pedig természetesen Naruto gondozására akarja fordítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik