Tech

Az összes tech-felhasználó adatait akarja az amerikai kormány

Egy amerikai törvényjavaslat megint nagyobb hatáskört adna a Nagy Testvérnek, és a dologban az a csúnya, hogy simán visszaüthet ránk, magyarokra is.

Az amerikai kormánynak eddig is volt olyan kérése az Apple és a Google, illetve a hozzájuk hasonló cégek felé, hogy egy kiskapun keresztül engedjenek hozzáférést az ügyfelek adataihoz, de ezek a megkeresések mindig süket fülekre találtak. Nem kell azonban azt hinni, hogy az említett vállalatok a felhasználók személyiségi jogai miatt nem teljesítették, sokkal inkább azért, mert ugyanezeken a direkt nyitva hagyott “bejáratokon” illetéktelenek (hackerek és egyéb internetes rosszfiúk) is megszerezhetnek mindenféle olyan adatot, amivel aztán szépen vissza tudnak élni, ez pedig rosszul mutat a portfólióban.

Az amerikai kormányt azonban  nem olyan fából faragták, hogy meghátráljon, ezért ami nem ment eddig szép szóval, az mehet erővel (nahát, pont mint idehaza). A napokban olyan törvényjavaslatot lengettek be New Yorkban, ami a hatálybalépése után kötelezővé teszi a tech cégeknek, hogy hagyjanak egy “hátsó ajtót” a bűnüldöző szervek számára, amin keresztül azok jól hozzáférhetnek az eszközhöz, illetve dekódolhatják az ott talált, védett adatokat. A törvényjavaslat úgy fogalmaz, hogy minden olyan okostelefont, melyet 2016. január elsején vagy ezt követően gyártottak/gyártanak, alkalmassá kell tenni arra, hogy hozzáférhetőek, illetve dekódolhatóak legyenek a rajta tárolt adatok, ezt pedig vagy az operációs rendszer, vagy a készülék gyártójának kell biztosítania.

Smart Phone with Security Cameras

Annak, aki mégsem így jár el, 2500 dolláros büntetést helyeznek kilátásba – persze nem összesen, hanem eszközönként. Ez pedig egy évi sokmilliós eladott darabszámmal dolgozó Apple esetében horribilis összeg lenne. És ha azt hinnénk, hogy mindez csak a tengerentúlon fordulhat elő, akkor tévedünk, mert hasonló törvényt belengettek már Kínában (mondjuk, ott ez annyira nem meglepő) és az Egyesült Királyságban (ez kicsit jobban). Szerencsére ellenpélda is akad a hollandok képében (hol másutt), ahol ahelyett, hogy a felhasználók eszközein turkálnának a hatalmasok, inkább a még jobb titkosításra biztatják a polgárokat.

Aki pedig most lemondóan legyint, hogy na, ez is csak Amerikában fordulhat elő, az álljon meg egy pillanatra, lassan fújja ki a levegőt, és gondolkodjon el rajta, hogy a Magyarországon vásárolt és használt iPhone-ja vagy az Android operációs rendszere milyen központtal rendelkező cég terméke. Igen, az amcsik törvényjavaslata azt jelenti, hogy az említett hátsó ajtó ugyanúgy ott lesz a kanadai, a spanyol, a katmandui, és a magyar vásárló telefonján is. Most pedig menjünk, és kölcsönözzük ki az 1984 című könyvet, ami már megint egy kicsit aktuálisabb olvasmány lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik