Tech

A Netflix mégis tiltaná az országszédelgést

Most komolyan, miért csinálják ezt velünk? Úgy tűnik, mégis vége az IP és VPN alapú trükközésnek.

Írtunk már eleget arról, hogy a Netflix ugyan megérkezett magyarországra, de jogi kavarások miatt még csak az Amerikában elérhető sorozatok és filmek töredékét találhatjuk meg az itthoni kínálatban. Ez persze cseppet sem zavarta azokat, akik egy kis trükközésre is hajlandóak voltak.

A Netflix ugyanis az alapján deríti ki, milyen országból is nézzük a műsort, hogy milyen IP címet érzékel irányunkból. Ha simán, egy magyar netszolgáltatón keresztül internetezünk (mint ahogy a hazai felhasználók 99 százaléka), akkor értelemszerűen a Netflix is azt látja, hogy ez a júzer bizony magyar, ezért megkapja az országának megfelelő tartalmat.

A rendszert azonban meg lehet trükközni. Egyrészt vannak olyan IP-changer alkalmazások, amelyek valamilyen külföldi szerveren irányítják át a gépünk netkapcsolatát, másrészt akadnak komoly VPN (virtuális magánhálózati) szolgáltatások, amelyek általában már fizetősek, de garantált biztonsággal együtt álcázzák gépünket amerikainak, angolnak, vagy amilyen nemzetiségűnek épp akarjuk. Egy ilyen megoldással aztán simán bejelentkezhetünk úgy a Netflixbe, hogy azonnal megkapjuk például a csak Amerikának járó, ezernél is több sorozatot és közel hatezer mozifilmet. Legalábbis most még ez a helyzet, de valószínűleg nem sokáig.

Egy lehetőség a sok közül: a böngésző-beépülőként is használható Hola Unblocker
Egy lehetőség a sok közül: a böngésző-beépülőként is használható Hola Unblocker

Még a napokban is arról beszéltek a Netflix szóvivői, hogy ugyan tudnak a VPN-es és egyéb trükközésekről, de igazából ez a jelenség annyira marginális, hogy nem zavarja őket, és nem is akarnak külön erőforrásokat áldozni az “országszédelgők” kiszűrésére.

Ehhez képest most jött az a bizonyos villámcsapás a derült égből. A Netflix tartalomszolgáltatásért felelős alelnöke, David Fullagar írt egy kedves blogbejegyzést, melyben a következő kijelentés áll:

Néhány héten belül mindenki, aki proxykat és unblockereket használ, már szintén csak arra az országra szabott tartalmat érheti el, ahol valójában tartózkodik.

Bang. Ezek szerint mégiscsak sikerült valamilyen módszert találniuk arra, hogy kiszűrjék az IP címmel trükközőket, bár arról még nem ír ez a drága jó ember, hogy pontosan milyen ellenlépések is várhatóak. Addig esetleg még lehet próbálkozni valamilyen IP-changer megoldással, mint amilyen például a Hola Unblocker ingyenesen is elérhető változata. Ha pedig beüt a mennykő, legfeljebb várunk egy kicsit, míg a trükkös hackerek megint felfedeznek valamilyen kerülőutat. Úgyis mindig sikerül nekik. A legjobb persze az lenne, ha a Netflix mielőbb rendezné az Európában fűnek-fának eladogatott sorozatok és filmek jogait (ezt egyébként állítólag tényleg szeretnék megtenni záros határidőn belül).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik