Tech

Van egy város, ahol zenét gyűjtögethetünk

A Retrowave City játékban a Blade Runner, a Miami Vice és Őrült Stone egyszerre köszön vissza, igaz, emberek nélkül. Cserébe zenéket kell gyűjtögetnünk, nem is akármilyeneket.

Határozott előnye a kettőezertízes éveknek, hogy időtlen lett a popkultúra: gyökeresen vagy részlegesen új dolgok nem születnek, ellenben a tartalomgyártók vagy mindent összekombinálnak minden mással, vagy pedig újjászületésüket élik a nyolcvanas, kilencvenes és duplanullás évek egyszerre. Aki legalább félig nyitott szemmel járt a világban, láthatta, hogy a nyolcvanas évek filmsztárjai és az őket övező franchise-gépezet még mindig lépegetnek a maguk tempójában, az viszont újabb és izgalmasabb felütés, hogy a nyolcvanas évek pop- és technoid hangzásai is újjáéledtek retrowave, ill. synthwave néven: a Retrowave City című játék pedig pont ezt a zenei kultúrát önti le több liter Miami Vice-színű szeretettel, ugyanakkor remek promótermék egy hamarosan megjelenő válogatáshoz.

Maga a játék, ahogy a képeken, illetve a videóban is látszik, hűen hozza a nyolcvanas években érlelt cyberpunk városok hangulatát – célunk pedig gyakorlatilag csak annyi, hogy az utcákat végigjárva megtaláljuk a játékhoz kapcsolódó Retrowave 02 válogatáson található projekteket népszerűsítő plakátokat – ha ezeknek nekiszaladunk vagy nekiugrunk, meghallgathatunk egy részt a január 29-én megjelenő válogatás adott számából. A játék itt tölthető le (PC-re, illetve Macre egyaránt), a sorozatindító Retrowave 01 pedig itt található.

Annyira cyberpunk, hogy már csak az eső hiányzik
Annyira cyberpunk, hogy már csak az eső hiányzik

Akinek a retrowave még újdonság, kezdje az alapozást Nicolas Winding Refn 2011-es Drive c. filmjével – a zsáner ugyanis ezen film soundtrackje (ezt Kavinsky jegyzi) miatt kapott lendületet, de mindenféleképpen meg kell említenünk a tavaly YouTube-ra került Kung Fury c. félórás múltidéző, Kickstarteren támogatott filmet is (amelyben David Hasselhoff is tiszteletét teszi). Akit pedig ezen zenék annyira érdekelnek, hogy színpadon is szívesen látná, karcolja fel magának a március 25-i dátumot: ekkor lép fel az A38 színpadán a stílus legnagyobbjai között számontartott Perturbator, Dan Terminus és GosT.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik