Tech

Nagy napra ébredtünk, vége a régi Internet Explorereknek

Persze még használhatja, aki bátor... vagy inkább vakmerő. Még a 6-ost is használják néhol, pedig az még új korában is borzalmas volt.

Mától úgy használjon bárki Internet Explorer 8-at és 9-et, hogy tudja: a Microsoft többé nem támogatja hivatalosan ezeket a böngészőket. Mit jelent ez? Leginkább azt, hogy innentől nem jönnek ki hozzájuk biztonsági és funkcionális frissítések, tehát ha valaki felfedez rajtuk valamilyen sebezhetőséget, azt a Microsoft már nem fogja befoltozni. Szintén pórul jár, aki valami olyan technológiával felvértezett weboldalt akar megnézni, amit az Internet Explorer 8-9 nem támogat, ugyanis ha most nem látszik valamilyen tartalom, akkor az már sose lesz jobb ezekben a verziókban.

Persze nem a semmiből érkezett ez a csapás, a redmondi vállalat már nyár óta kampányol azért, hogy a felhasználók váltsanak frissebb böngészőkre, és ezzel együtt jegyezzék meg a korábbi változatok támogatásának január 12-i utolsó napját. Természetesen a vállalat célja az, hogy a mai versenytársakhoz képest öreg, lassú, és egyes új technológiákat használó oldalakat már megjeleníteni sem képes böngészőket száműzze a felhasználók gépeiről.

internet-explorer-sebesseg

Ez a folyamat persze lassú, hiszen a támogatás lejártáról sokan nem vesznek tudomást. Akadnak magyar cégek és szervezetek, ahol még a most elkaszáltaknál is régebbi verziók futnak, többek között a rettegett Internet Explorer 6. Ha olvasóink közül valaki, vagy valaki cége használ még ennél is régebbi böngészőt, kommenteljen, kíváncsiak vagyunk az extremitásokra.

Mától a legrégebbi, még támogatott Microsoft böngésző az Internet Explorer 11 lesz, ez alól csak a Windows Server 2012 lesz kivétel, ahol még használható lesz az IE 10. Világszerte egyébként az internetezők 48 százaléka használ valamilyen Internet Explorert, a 8-as verzió a gépek 9,7 százalékán fut még, a 9-es változatot 6,6 százalék használja, az IE 10 pedig 4,3 százalékot mutat fel. Itthon egyébként nem vészes az arány, az IE 8 és 9 együttesen is a hazai gépek alig másfél százalékán dolgozik még, a 10-es változat pedig 3 százalékon áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik