Tech

Uralja jobban a Netflixet ezekkel a titkos kódokkal

A nemrég Magyarországon is elstartolt szolgáltatáshoz mutatunk most egy trükköt, amellyel jóval részletesebben kereshet sorozatokat és filmeket.

Bármennyire is örülünk annak, hogy most már itthon is nézhetünk legálisan, mindenféle trükkös VPN szolgáltatás nélkül Netflixet, az öröm azért nem teljes. Egyrészt a különféle jogi procedúrák miatt jó néhány film és sorozat nem érhető el a régiónkban, például hiába keresnénk a Jóbarátokat, az X-Aktákat, vagy épp a Dr. Who-t, ezek az Amerikában simán elérhető címek a jogtulajdonosok korlátozásai miatt egyelőre kimaradnak a hazai kínálatból. A Netflix (és a nézők) reményei szerint azonban ez nem lesz sokáig így.

Amikor a 130 országos terjeszkedést bejelentette a szolgáltató Twitteren, úgy fogalmaztak, hogy a Netflix már mindenhol elérhető, mire egy kommentelő rákérdezett, hogy ez azt is jelenti-e, hogy mindenki megkapja ugyanazt a tartalmat. A válaszban ennyi állt: “Még mindig a regionális licencelés foglyai vagyunk, de dolgozunk azon, hogy a Netflix teljes kínálata mielőbb globálisan elérhetővé váljon”. Ez tehát valamilyen szinten megnyugtató, hiszen ezek szerint a mostani állapot nincs kőbe vésve, és remélhetőleg a jogi egyeztetések következtében szép lassan bővül majd a sorozatok és filmek köre.

Egy másik problémára azonban van egy ügyes megoldás. Amikor regisztrálunk Netflixre, a szolgáltatás nem dob fel azonnal minden tartalmat, csak azokat, amelyeket az első bejelentkezéskor kijelölt filmek alapján nekünk ajánl. Ugyan kissé körülményesen lehet keresgélni címeket, de a főmenüben viszonylag kevés kategóriát találunk a válogatáshoz.

Ha azonban a böngészőben futtatott Netflixen megnézzük az egyes kategóriák URL-jeit a címsorban, láthatunk egy számot a webcím végén. Mindegyik ilyen szám egy-egy kategóriát, illetve alkategóriát jelöl. Szemfüles weboldalakon nemrég megjelent egy részletes lista ezekről a kódokról, és itt az is látható, hogy a Netflix kategória-rendszere jóval részletesebb annál, mint amit a hagyományos felület használatával felfedezhetünk. Próbaként nézzük meg a sci-fi kategóriát, amely elérhető a főmenüből is (ha egyébként megnézzük a webcímet, a sci-fi csoport kódja 1492). Ha innen hagyományos módon akarnánk alkategóriát kiválasztani, csak négy érhető el, a sci-fi akciófilmek, a fantasy filmek, a sci-fi kalandfilmek és a sci-fi thrillerek alcsoportja.

netflix-kod-01

Viszont ha az URL végére mi magunk írjuk be a 3327-es számot, máris az Alien sci-fi alkategóriába jutunk, ahol ráadásul találtunk olyan filmet is, amely valamiért a főkategóriában nem látszott.

netflix-kod-02

Az alábbi, kifejezetten terjedelmes listában ott figyel az összes fő- és alkategória különféle bontásokban. Természetesen akad olyan, amelyben jelenleg nem találunk tartalmat pont a fent vázolt jogi problémák miatt, de érdemes elmolyolni vele, hogy viszonylag nehezen elérhető gyöngyszemekre lelhessünk. Persze az URL-trükk miatt mindez csak PC-n vagy laptopon, böngészőben működik, viszont ha egy így megtalált filmet elkezdünk lejátszani ezen a módon, az később már tévén illetve telefonos, tabletes alkalmazásban is látszik majd az előzményeinkben, így könnyen rátalálhatunk és folytathatjuk azon a képernyőn, amelyiken csak szeretnénk. A lista igen hosszú, tehát az alábbi ablakban viszonylag lassan nyílik meg, de elérheti közvetlenül is, ha ide kattint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik