Tech

Na végre, a Twitter feloldja a 140 karakteres limitet

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 01. 08. 10:25

Vége az internetes szűkszavúságnak, hiszen immár 10 000 karakterben lehet csicseregni a Twitteren, az eddigi 140 helyett.

Ledőlt a szűkszavúság utolsó digitális bástyája, ahol a “kevesebb néha több” elve hosszú éveken át győzedelmeskedett, és ahol a dagályos, orosz regényeket megszégyenítő karakterszámú fogalmazásnak semmiféle létjogosultsága nem volt. A Twitter megadta magát.

A csicsergős oldal többek szerint azért volt jó (mások szerint meg rossz), mert 140 karakter volt a maximális mennyiség a közlendők kifejezésére, és úgy tűnt, ez bőven elég, hiszen a felhasználók így is el tudtak mondani mindent, amit kívántak, holott ez még egy SMS-nél is rövidebb szöveget jelent. Mostantól azonban vége a szűkszavúságnak, vége a belénk fojtott szavak korszakának, mert a limit 10 000 karakterre nőtt, ami viszont bőven elég arra, hogy bárki elmesélje a fél életét. Ha esetleg gondot okozna elképzelni, hogy mennyi lehet tízezer karakter, íme egy példa:

A Twitter a megerősítés formájának egyik szokatlan megoldását választotta, hiszen míg hivatalos bejelentés nem történt, Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója mégis egyértelművé tette, hogy valóban több ezer karakterben hányhatjuk másokra a gondolatainkat. Saját fiókjában üzent a tömegeknek, leírva, hogy az oldal nem a 140 karakteres limittel indult, ezt csak később vezették be, ám szerinte pont azért volt jó az SMS-nél is rövidebb közlési forma, mert megtanította az embereket, a kreatív, lényegre törő fogalmazásra.

Érdemes jobban is megvizsgálni a vezérigazgató szavait, melyek szerint komolyan figyelik, hogy az emberek milyen tevékenységeket folytatnak a Twitteren, és ha úgy látják, hogy a népek nagyon szeretnének valamit, akkor azt beépítik a rendszerbe. Ez főleg a “szerkesztés” opcióval, helyesebben annak hiányával kapcsolatban lenne áldásos, ugyanis remek dolog, hogy akár 10 000 karaktert is írhatunk, mégis kényelmetlen, hogy a kikerült tweeteket nem lehet szerkeszteni. A zenei területen mozgó Vevo például egy animált gif képében mondja el, hogy mit szól a megnövelt karakterszámhoz, amit továbbra sem szerkeszthetünk.

Vannak azonban, akik úgy gondolják, a sok szövegnek mindenképpen van egy olyan előnye, hogy jobban kell majd használni a nyelvet, egyébként pedig akit zavart, hogy szűk korlátok köré van szorítva (és valószínűleg ők vannak többen) az végre fellélegezhet, mert elérkezett a szabadság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.