Tech

Holnaptól előrendelhető az Oculus Rift

A legújabb kori virtuálisvalóság-őrületet megalapozó VR-szemüvegre mostantól bárki lecsaphat, viszont valószínűleg brutálisan drága lesz.

Bár a ’90-es években egyszer már beindulni látszott a három dimenziós nézetet imitáló készülékek divatja, de az akkori VR sisakok ormótlanok voltak, a grafikai felbontásuk gyatraságával már csak a kezelhetetlenségük vetekedett, szóval végül nem lett a dologból semmi. Pár éve azonban az Oculus megalkotta a Rift VR-szemüveg első verzióját, amelyet még csak tesztelőknek, fejlesztőknek juttatott el, de máris sikerült elindítani a legújabb őrületet: ugyan még azóta is nagyon kevés hasonló megoldás érhető el, de az egész tech-piac arról beszél, hogy a virtuálisvalóság-szemüveg lesz a Következő Nagy Durranás.

Az Oculus háza táján azóta persze sok minden történt, elkészült az első sorozat javított verziója, amelyet ugyan még mindig nem vásárolhatott meg akárki, de viszonylag szélesebb körben elterjedt a VR-technológiát használó cégek, szolgáltatók, fejlesztők körében, így azért a szakmai kiállításokon, gamer eseményeken (például a hazai PlayIT-eken) már kipróbálhatta, aki kivárta a hosszú sort. Most pedig felkerült az Oculus weboldalára a hír, a várakozásnak vége, indulhat az előrendelés.

Január 6-án, szerdán, az amerikai keleti parti időzóna szerint reggel 8 órakor (tehát nálunk délután 5-kor) lehet lecsapni az első, bárki számára elérhető Riftekre. Az előrendelős akcióban a szemüveg mellé jár a Lucky’s Tale című 3D platformjáték, amely a Super Mario érzést ülteti át a szabadon nézelődős virtuális világba, emellett pedig az EVE: Valkyrie nevű űrbeli lövöldözős játékot is megkapja a vásárló. Már csak egyetlen dolgot nem tudni.

HOGY MÉGIS MENNYIÉRT???

Az Oculus oldalán sehol nincs semmilyen utalás az árra, és máshol sem szivárgott ki erről semmi. Palmer Luckey, a vállalat alapítója azt írta még karácsony előtt Twitteren, hogy a VR eszközök olyan új divatot teremtenek, ahol mindenki szeretne magának egy eszközt még azelőtt, hogy az ára az általánosan megfizethető szintre esne. Mit jelent ez? Hogy valószínűleg arcleszaggatóan drága lesz. Ahogy Luckey írja, ne számítson senki arra, hogy pár száz dollárral és egy belépő szintű laptoppal belevághat a VR-világba. Szóval itt valami brutális összeg lesz az árcédulán, és az is tény, hogy az Oculus Rift szaggatásmentes működéséhez viszonylag erős processzorral, sok memóriával és strapabíró grafikus kártyával rendelkező gépekre is szükség lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik