Tech

A héten megtudjuk, miről szól idén a tech-ipar

Las Vegasban szerdától minden gyártó elsüti a legújabb fegyvereit, és kiderül, milyen kütyü lesz szexi a laptop-telefon-tablet szentháromságon túl.

Szerdán startol a CES 2016 Las Vegasban, minden gyártó lázasan készül arra, hogy megmutassa, miről szól majd szerintük az idei év. A Consumer Electronics Show már jó ideje hagyományosan arról szól, hogy a legnagyobb nemzetközi vállalatoktól a feltörekvő távol-keleti kistigrisekig már azelőtt bemutassák az adott évre szánt legfontosabb termékeiket, mielőtt azok kikerülnek a piacra. Már a szerdai hivatalos megnyitó előtt is várhatók bejelentések, hiszen több gyártó időzíti az évnyitó sajtóeseményeit a CES helyszínére, de az expó előtti napokra, hogy az újdonságai még nagyobbat durranhassanak.

Az eseményen pedig szinte mindenki ott lesz, aki számít, csupán néhány nagy név hiányzik majd, de ez is hagyományosnak számít: az Apple látványosan nem közösködik a többi gyártóval, a Microsoft pedig nemrég szakított a CES-es jelenléttel, de tőlük függetlenül is igaz az az elmélet, hogy aki megnézi az év eleji felhozatalt Vegasban, az nagyjából tudni is fogja, mi várható az évben tech-fronton.

Okos, elektromos, négykerekű

Vicces, hogy bár a CES nem kifejezetten autós esemény, sőt épp a következő héten lesz az év első nekik szánt szakmai kiállítása, a NAIAS, évről évre egyre több autógyártó jelenik meg az elektronikai seregszemlén. Idén már biztosan kint lesz a General Motors, akik állítólag végleges változatot is mutatnak a Chevrolet Bolt nevű, elérhető árszintre tervezett elektromos autójukból, amely ráadásul az alternatív meghajtás ellenére akár 300-nál is több kilométer megtételére képes egy feltöltéssel.

ces-2016-02-chevrolet-bolt

A Volkswagen hasonlóképpen elektromos modellekkel érkezik, amelyek között a pletykák szerint mikrobusz is található. A Ford a hírek szerint a Google-lal közösen fejlesztett önvezető járművekkel érkezik, a BMW pedig az egész autót behálózó, szinte minden funkció vezérlésére képes érintőkijelzős megoldást, az AirTouch-ot promózza majd.

Másfél szoba, összkomfort, központi agy

Sok gyártótól várnak a szakértők okos otthonokkal kapcsolatos bejelentéseket. Konkrét eszközökről még nem tudni, ám az idei év egyik legfontosabb trendje lehet, ha az eddigi okosotthon-kütyük (például intelligens világítás, biztonsági rendszerek, internetre kapcsolt hűtő és egyéb csodák) egymás közötti kommunikációját megoldja valaki.

Az ugyanis tény, hogy egyre többen kínálnak csodásabbnál csodásabb eszközöket a lakásba, amelyek kitalálják a legrejtettebb gondolatainkat is, de ezek elterjedését még erősen gátolja, hogy mindegyikük valamilyen saját vezérlő megoldással, mobilappal, webes felülettel kommunikál. Ha viszont a gyártók találnak valamilyen közös szabványt, akkor egyetlen átlagos telefonnal a kézben bárki bármilyen okos lakás összes funkcióját egy kézből vezérelhetné – és ettől beindulna az üzlet mindenki számára.

Kütyü a csuklón, kütyü a nyakban, kütyü a bárhol

Bár néhány fitneszkarkötő, okosóra és egyéb hordható bizgentyű már korábban is megjelent, 2015-ben robbantak be igazán a viselhető eszközök. Az Apple Watch ugyan egyáltalán nem lett tökéletes (sőt, az első igazán erősen kritizált Apple termék lett jó ideje), de az azért látszik, hogy ha az almás gigacég végre beszáll egy új üzletágba, akkor ott van pénz rendesen. Az idei CES-től a legtöbben azt várják, hogy a legnagyobb tech-gyártókon kívül egy csomó új név is belevág az okoskütyü-őrületbe. Az óragyártók okosórákat, a fitneszcégek karpereceket és egyéb szenzorokat, az audio-ipari szereplők okos fülhallgatókat hoznak majd ki.

ces-2016-03-wearable

Várható Vegasban Virtuális Valóság?

No, ez egy érdekes kérdés. Van ugye a Facebook által megvásárolt Oculus, amelynek Rift okosszemüvege idén kap rég várt frissítést, emellett a Sony és a HTC is a kanyarban van saját modelljeivel, miközben fontos nevek dolgoznak saját megoldásaikon a háttérben (például a Microsoft a HoloLensen). Egy a bökkenő: a legtöbb ilyennek már legalább közelítően megvan a bejelentési dátuma, és ez még nem a CES-en, hanem legkorábban tavasszal lesz valamikor – a HoloLens-é pedig még később, idén még csak a fejlesztők kapnak tesztverziókat. Épp ezért a VR-szemüvegekből és kontrollerekből legfeljebb demókat láthatunk majd… hacsak egy eddig csendben fejlesztgető cég el nem lopja a show-t.

ces-2016-04-vr

Telefonkameratabletlaptopdróntévé

Igen, eljutottunk oda, hogy egy csomó olyan sláger-szegmens, amely még néhány éve az újdonság erejével hatott, idén már a kötelező kategóriába kerül. Egy csomóan bemutatják majd a legújabb mobilokat, de egyelőre ezen a téren senki nem vár nagy áttörést, “aha-élményt”, legfeljebb a tavalyiaknál kicsit gyorsabb, szebb modelleket. A laptopok és tabletek piacán ugyanez a helyzet, gyorsabb processzorok, több 2K és 4K kijelző, de olyasmire senki sem számít, ami igazán felforgatná az eddig ismert trendeket, még a szétszedhető, hajtogatható hibridek újdonságának varázsa is elszállt, egyszerűen csak az előző sorozatnál jobbak készülnek majd, ennyi. Ettől persze még a tesztlaborunk majd nyálcsorgatva akarja mindegyiket, szóval ez nem beszólás, egyszerűen csak az igazi újdonságok hiányának elfogadása.

Idén tévékből sem várnak nagy durranást a szakértők, a 4K és a hajlított kialakítás varázsán túl vagyunk, az okosított modellek pedig már teljesen átlagosnak számítanak. Majd valamelyik következő évben jön az újítás, amikor már annyit eladtak ezekből a sorozatokból, hogy a következő vásárlói roham csak a hologramos vetítőkkel, vagy agyba sugárzott képekkel gerjeszthető. Aztán persze lehet, hogy valamelyik gyártó jól rám cáfol holnapután, tessék, lehet meglepni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik