Tech

Furcsa hiba öregíti a Facebook barátságokat

A közösségi oldal úgy döntött, hogy néhány felhasználója már 46 éve áll ismeretségben a barátaival, még akkor is, ha az illető csak 25, vagy 20 éves.

Mindannyian ismerjük a Facebook azon funkcióját, amikor ünnepélyes körítéssel gratulál nekünk ahhoz, hogy mennyi ideje vagyunk a barátai valakinek, de néhányan igen fura élményben részesülhettek emiatt, ugyanis a közösségi oldal a napokban azt tolta az arcukba, hogy bizonyos ismerőseikhez már 46 évnyi barátság fűzi őket.

Mindez több szempontból is érdekes, hiszen még maga az oldal is csak 12 éves, illetve a közel félévszázados barátsághoz az illető felhasználók korától függetlenül is gratulált a rendszer, tehát nem érdekelte, hogy tinédzserekről van-e éppen szó. A Facebook nem fűzött magyarázatot a hibához, mindössze annyit közölt az egyik szóvivőjén keresztül, hogy már azonosították a hibát és dolgoznak rajta, szóval 2016-ban mindenki újra fiatalnak, vagy legalábbis annyi idősnek érezheti magát, amennyi valójában. Ugyanakkor vannak, akik szerint a hiba az úgynevezett “Unix epoch”-nak köszönhető, ami röviden arra utal, hogy nagyon sok szerver ezt az operációs rendszert használja, mely 1970. január 1-től számítja az időt, vagyis 46 éve indult útjára, és újévkor a számláló visszaválthatott 1969-re, ami előhozta a hibát.

facebook bug_2

Tulajdonképpen a közösségi oldal Y2K-járól beszélünk, amikor 1999 végén sokan attól tartottak, hogy a számítógépes rendszerek 2000 helyett 1900-ra ugranak vissza, tönkretéve ezzel a világ pénzügyi rendszerét és megzavarva a kommunikációt. Azonban nem történt semmi, azon kívül, hogy készült erről egy közepestől is sokkal rosszabb katasztrófafilm, melynek megtekintését senkinek nem ajánljuk. Mindenesetre tehát senki ne rémüljön meg, ha az elmúlt napokban furcsa időzítésű üzeneteket kapott a közösségi oldaltól, nem ugrottunk előre az időben, és nem volt se DeLorean-utazás szilveszterkor, sem hibernáció, néha a Facebook is tévedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik