Tech

Karácsonyfákat mutatunk a jövőből

Van, akinél már most konyul a fa, száradnak az ágak, csomójával hullanak a tűlevelek? Nos, nem mindenki gondolkozik hagyományos karácsonyi díszítésen, talán a tartósság, talán inkább az extremitás miatt. Amíg meg nem érkeznek a VR-karácsonyfák vagy a génkezelt, mesterséges intelligenciát rejtő változatok, mutatunk pár futurisztikusnak szánt karácsonyfa-változatt az ünnepekre.

DIY karácsonyfa - zedomax.com
DIY karácsonyfa – zedomax.com

Válogatásunk legkönnyebben elkészíthető és egyben legjobban kinéző otthoni változata a Zedomax-féle, főként fürdőszoba-csövekből és LEDekből álló változat (igaz, nem ennyire egyszerű, egy cubloc-modul is kell hozzá). Munkánk lesz vele, ha mi akarjuk elkészíteni, de a végeredményért bőven megéri.

Ami a nyilvánosabb karácsonyfákat illeti, tudta azt, hogy a spanyolok „kókuszevő”-nek nevezik a Pac-Mant? A Comecocos névre keresztelt, színes LEDekből álló karácsonyfa Madridban borzolta a látogatók idegeit 2007-ben – és nevéhez illően animált is volt. (Nem találtunk még animált hirdetési felületekből és tévékből álló karácsonyfát Nam June Paik stílusában, miért nem találtunk?)

Gareth Pugh 2008-as, a Topshopnak tervezett karácsonyfája.
Gareth Pugh 2008-as, a Topshopnak tervezett karácsonyfája.

Gareth Pugh brit divattervező többször tervezett már életében karácsonyfát London különböző pontjaira. Az Oxford Circusnél lévő Topshop épületéhez 2008-ban tervezett egy minimalista, három méter magas, hatvan neoncsőből álló installációt. Otthonra csak a villanyszámla miatt nem ajánlanánk, amúgy a képről visszafejthető, hogy milyen vázra kell fektetni a csöveket, úgyhogy a DIY és a science nevében legyártható. Legalábbis nagyon reméljük.

A fenti formautánzó minimalizmus jegyében bármiből készíthető karácsonyfa, például merevlemezekből vagy CD-kből is. (Bakelitekből nem ajánlanánk, az szentséggyalázás.)

Azt pedig ki mondta, hogy a karácsonyfának egy helyben kell állnia? (Éppen elég az, amikor áprilisban még mindig tűlevelet porszívózunk, és még mozogjon is hozzá?) Otto Dieffenbach például drónokra szerelt karácsonyfával biztosítja a mobiláldást vagy azt, hogy a tizedikre is probléma nélkül tudjuk felvinni. Feltéve, ha van erkély.

Középen: a hagyományos 3D-nyomtatott karácsonyfa. A széleken: a Richard Zhang algoritmusával tervezettek. © Simon Fraser University
Középen: a hagyományos 3D-nyomtatott karácsonyfa. A széleken: a Richard Zhang algoritmusával tervezettek. © Simon Fraser University

2014-ben Richard Zhang, a Simon Fraser University professzora gyártott algoritmust arra, hogy piramisszerű részekre lehessen 3D tárgyakat bontani. A mellékelt képen középen a hagyományos nyomtatással készült karácsonyfát, mellette kétoldalt az új algoritmussal készült karácsonyfák láthatóak.

Karácsonyfa, Tesla-tekercsekkel © Peter Terren, tesladownunder.com
Karácsonyfa, Tesla-tekercsekkel © Peter Terren, tesladownunder.com

A válogatás legepikusabb helyezését Peter Terrennek köszönhetjük, aki Tesla-tekercses karácsonyfájával varázsol fényt a kertbe, ha pedig rosszul sikerült összerakni, akkor még nagyobb fényt varázsol és soha többet nem kell a kerttel foglalkozni többet. Azért őszintén reméljük, hogy a karácsonyukat ön- és kényszerteslázók sosem jutnak ilyen sorsra. (via)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik