Tech

Szorul a hurok Kim Dotcom torka körül

A net fenegyereke, Kim Dotcom kiadható az Egyesült Államoknak egy új-zélandi ítélet szerint. A fájlcserélőivel az USA-t felbőszítő élelmes vállalkozó tovább hadakozik.

Egy új-zélandi bíró fontos döntést hozott: kiadhatják a netes vállalkozót, Kim Dotcomot és három kollégáját az Egyesült Államoknak – írja a New York Times. Dotcomék szerzői jogi jogsértések miatt állhatnak majd bíróság elé.

Dotcom fájlcserélő hálózatát, a Megauploadot négy éve lőtték le az amerikai hatóságok, amik szerint 175 millió dolláros kárt okoztak, például a sok illegális filmletöltéssel. Emellett pénzmosással és zsarolással is vádolják a galerit, és ha elítélik őket, évtizedes börtönre számíthatnak.

Nevin Dawson új-zélandi bíró kilenc hetes eljárás végén döntött. Döntése csak arról szólhatott, valós ügyben jár-e el az Egyesült Államok, a vádlottak bűnösségéről nem nyilatkozhatott. Dotcom ügyvédei jelezték, fellebbeznek. Egyikük, Ron Mansfield szerint a fő per ítélete az egész net jövőjét meghatározhatja, szigorúbb tartalomszűrésre kötelezve a Facebookot és a Youtube-ot is.

A döntés tehát nem jogerős, pláne, hogy Amy Adams új-zélandi igazságügyi miniszter még nem írta alá, mert megvárja a fellebbezéseket. Dotcom és segítői, Mathias Ortmann, Bram van der Kolk és Finn Batato, azaz a vádlottak szabadlábon vannak. Dotcom pedig így summázta a történteket Twitterén:

Ez a legfurcsább karácsonyom valaha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik