Tech

Kormányok nyomozhatnak utánunk Twitteren

Olyan figyelmeztetést küldött körbe a madaras mikroblog, amilyet még soha, kutat utánunk a Nagy Testvér.

Érdekes értesítéseket kezdett küldözgetni felhasználóinak a Twitter. Ezekben arra hívják fel a figyelmet, hogy fiókjuk hackertámadás áldozatává válhat, vagy válhatott, ezért például érdemes jelszót váltaniuk és figyelni a szokatlan jelekre.

A behatolók a mikroblog-szolgáltató szerint leginkább a felhasználók IP-címeire, e-mail fiókjuk adataira, vagy telefonszámukra kíváncsiak – ezeket mind megkérdezi a Twitter, amikor valaki regisztrál, és néha külön rákérdez később is, hogy egy esetleges bejelentkezési hiba, elfelejtett jelszó esetén értesítést tudjon küldeni altzerbatív módokon.

A Twitter üzeneteiből egyelőre annyi derül ki, hogy a hackerek nem jutottak el konkrét felhasználói adatokig, de folyamatosan vizsgálják a történteket. Egyes források máris észak-koreai, illetve kínai megbízókat sejtenek a háttérben, akár az államok kormányait is. Az elmúlt néhány évben volt már példa hasonló kísérletekre, többek között a Google-nél, az eBay-nél és a Sonynál próbálkoztak olyan hackerek, akik a jelek szerint Észak-Korea megbízásából gyűjtöttek felhasználói adatokat.

Persze valószínűleg nem az ön fiókja lesz a legfontosabb adat egy távol-keleti kormány információs szolgálata számára, hacsak ön nem üzemeltet Észak-Korea felszabadításáért harcoló propagandagépezetet vagy gerillasejtet. Az ilyen akciók célja általában az, hogy a fennálló politikai rendszer ellen uszítókat, másként gondolkodókat, “veszélyes elemeket” találjanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik