Tech

8 tech-jóslat, ami valóra válhat 10 év múlva

A technika mai fejlődési tempója mellett tíz év is bőségesen elég ahhoz, hogy számos olyan technológia lopja be magát a hétköznapokba, melyek most még csak koncepció szintjén léteznek.

A Moore-törvény szerint az integrált áramkörök összetettsége 18 hónaponként duplázodik, ami azt jelenti, hogy mindössze tíz év is bőven elég az emberiség számára ahhoz, hogy a mostanihoz képest sokkal előrébb legyünk. A Singularity University összegyűjtött nyolc olyan dolgot, melyek az elkövetkezendő egy évtizedben fognak megvalósulni.

1. Emberi agy ezer dollárért

2025-re ezer dollárért lehet olyan számítógépeket vásárolni, melyek másodpercenként tíz a tizenhatodikon végrehajtási ciklust képesek futtatni, mely megfelel az emberi agy számítási sebességének.

2. Billió szenzoros gazdaság

Az Internet of Everything (IoE – Minden Internete) számon tartja az eszközök és az emberek közötti hálózati folyamatokat és kapcsolatokat, ami jelenleg 100 milliárd kapcsolatot jelent, melyben tucatnyi érzékelő végez adatgyűjtést. Mindez a billiószenzoros gazdasághoz vezethet, ami több, mint amennyit egyáltalán el tudunk képzelni. A Cisco legutóbbi jelentése szerint az IoE megközelítőleg  19 000 000 000 000 dollárt értéket képvisel. Forintban ez még hosszabb számsor, még stadionból se tudnánk ennyiért építeni. És más sem.

3. Teljesen átfogó tudásbázis

viharos sebességgel száguldunk afelé, hogy megszerezzük a tökéletes tudást, hiszen már mindenütt adatgyűjtés folyik, legyen szó önjáró autókról, műholdas rendszerekről, drónokról, hordható kütyükről, kamerákról, ez pedig 10 év múlva lehetővé teszi azt, hogy bármit, bárhol, megtudhassunk, ehhez pedig csak fel kell tenni a kérdést, és máris megkapjuk a választ.

4. Nyolcmilliárd hiperkapcsolatú ember

A Facebook (Internet.org) , a SpaceX, a Google (Project Loon), valamint a Virgin (OneWeb) mind azon dolgoznak, hogy megalkossák a világ összes lakója által elérhető internetet, ahol valóban minden egyes embernek legalább 1 Mbps sebesség áll rendelkezésére. Addigra nyolcmilliárdan leszünk a bolygón, ami a jelenlegihez képest újabb ötmilliárd felhasználó bevonását jelenti a világszőttesbe. Ez anyagilag sem elhanyagolható, hiszen sok ezermilliárd dollár bevételt jelent, mely a globális gazdasági kasszába ömlik.

8-tech-10-ev-mulva-02

5. Az egészségügy teljes átalakulása

A jelenlegi egészségügyi rendszer megszűnik, mert a helyét egy olyan üzleti modell veszi át, mely hatékonyabb ellátást biztosít. Több ezer startup fog ráállni a témára, de természetesen a mostani óriáscégek is kiveszik a részüket az átalakításból, melynek végére megszűnik a pénzalapú jelleg, illetve demokratizálódik és hatékonyabbá válik a jelenlegi bürokratikus rendszer. A hordható kütyük segítségével előtérbe kerülnek a biometrikus érzékelők, és a mesterséges intelligencia segítségével mindannyian nyomon tudjuk követni az aktuális egészségi állapotunkat.

2025-re a genomkutatások, és a gépi modellezések segítségével megértjük a rák kiváltó okait, a szívbetegségeket, valamint a neurodegeneratív elváltozásokat, sőt, mindezeket kezelni is tudjuk. A sebészeti beavatkozásokat a végletekig precíz robotok végzik, melyek lényegesen olcsóbbá teszik a műtétetek, és ha ez még nem lenne elég, szervátültetésekkor nem kell donorokra várni, hiszen mindannyian képesek leszünk szívet, májat, tüdőt vagy vesét regenerálni akkor, amikor csak akarunk.

6. A kiterjesztett és a virtuális valóság

A Facebook (Oculus ), a  Google (Magic Leap), a Microsoft (Hololens), a Sony, a Qualcomm és a HTC, illetve még sokan mások kitartóan fáradoznak azon, hogy a megjelenítők és a felhasználói felületek egy egészen más megközelítésből válhassanak elérhetővé. Azok a kijelzők, melyeket most ismerünk – legyen szó tévéről, telefonról, monitorról – el fognak tűnni, és helyüket szemüvegek veszik át. Nem feltétlenül Google Glass-jellegű dolgokra kell gondolni, sokkal inkább a sci-fikben látható megoldásokra. Ez a legtöbb területen alapjaiban változtatja majd meg a fogyasztói szokásokat, akár ingatlanpiacról, oktatásról, utazásról, szórakozásról beszéljünk is.

7. Eljön JARVIS ideje

Aki ismeri és hasznosnak tartja Sirit, az képzelje el, hogy a jövőben inkább a Vasemberből ismert JARVIS, a mindentudó virtuális asszisztens szerepét ölti magára, mely sokkal többet ért, és sokkal összetettebb folyamatok mentén válaszol. Egy évtizeden belül teljesen természetessé válik, hogy a mesterséges intelligencia hozzáférést kap a beszélgetéseinkhez, elolvassa a leveleinket, illetve megfigyeli a biometrikus adatainkat, ami egyébként szerfelett kényelmessé teszi az életet számunkra.

8-tech-10-ev-mulva-03

8. Blockchain

A blockchain (blokklánc) bővebben kifejtve a tranzakciók történetét őrző és a tranzakció-történetet tovább bővítő elektronikus nyilvántartási mód, amelyet egymástól független és egyenrangú számítógépek kezelnek önkéntes formában. A számítógépek a publikus neten kapcsolódnak egymáshoz, és egymással versenyeznek a munkavégzésben.

Maga a munka-algoritmus úgy változik (úgy kéthetente), hogy ha több gép hajlandó a közös munkában dolgozni, akkor nehezebb, ha kevesebb, akkor könnyebb feladvány megoldásával lehet a tranzakció-verifikálást megvalósítani. A győztes jutalmat kap. A rendszer központi irányítás nélkül működik, önszabályozó és önjáró, a résztvevők érdekeltsége működteti átlátható, szigorú és szó szerint beprogramozott szabályok szerint.

Szép? Új? Világ?

Nagyjából tehát ez várható az elkövetkezendő évtizedben, és lehet, hogy elsőre nagyon futurisztikusan hangzik, de elég, ha visszanézünk oda, hogy 2005-ben még a Nokia 3410 volt a menő, mostanra pedig az okostelefonok összevonták a telefon, a PC, a videojátékok, a navigáció és a titkárnő feladatait. A magunk részéről egyébként leginkább az ötös pont alakulására leszünk kíváncsiak, már ha megérjük… Főleg e lángoktól ölelt kis országban, ami talán kicsit túl messze van a Singularity University jövőkutatóitól – és nem csak a kilométerek számát tekintve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik